Vzhůru za obhajobou! Strýcová proti kvalifikantce nezaváhala

- Jan Vojkůvka

Barbora Strýcová vstoupila do turnaje v japonském Tokiu vítězně a vykročila za obhajobou loňského čtvrtfinále. V úvodním kole si česká tenistka poradila s Kazaškou Zarinou Dijasovou, která se do hlavní soutěže dostala skrz kvalifikaci, po setech 6:4, 6:4.

V minulém roce se Strýcové turnaj v Tokiu vydařil a dokázala v cestě do čtvrtfinále vyřadit Slovenku Magdalénu Rybárikovou i Britku Johannu Kontaovou. Letos by aktuální světová pětadvacítka chtěla svou pouť přinejmenším zopakovat a obhájit loňské body, a přinejmenším začátek svého snažení měla úspěšný.

V prvním kole se dvaatřicetiletá Češka střetla s kazašskou kvalifikantkou Zarinou Dijasovou, kterou přehrála za 97 minut hry dvakrát 6:4. Úvodní sadu začala Strýcová velmi dobře a ve třetím gemu se přes šest shod dostala k prvnímu brejku.

Osmá nasazená sice posléze vlastní podání neudržela, ale v páté hře vybojovala klíčový brejk, který si donesla až do koncovky. V té čistou hrou první set doservírovala. Ve druhém dějství už Strýcová úřadovala, soupeřce nepovolila ani jeden brejkbol a sama v sedmém gemu obrala Kazašku o podání. Duel následně dopodávala v desáté hře, ve které využila druhý mečbol.

Aby Strýcová obhájila loňské čtvrtfinále, bude se muset ve druhém kole popasovat s nepříjemnou hrou Estonky Anett Kontaveitové. Té patří v žebříčku 27. místo a jen těsně se nevešla mezi nasazené hráčky.