Davis Cup: Nedělní obrat! Rozhodující bod v baráži získal Rosol

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým zvládl zvítězit v barážovém utkání nad Maďarskem 3:2 na zápasy! Po výhře Jiřího Veselého nad Mátém Valkuszem se k rozhodujícímu pátému utkání postavil Lukáš Rosol. Zkušeného tenistovi se podařilo ve třech setech zdolat Zsombora Piroše 6:4, 7:6(6), 6:3 a získat vítězný třetí bod. Češi po výhře nad Maďary vybojovali zároveň jistotu nasazení v únorové kvalifikaci příštího ročníku Davis Cupu.

Rosol vybojoval třetí bod (6:4, 7:6(6), 6:3)
O vítězný bod se rozhořel souboj mezi Lukášem Rosolem a senzačním přemožitelem Veselého z páteční dvouhry Zsomborem Pirošem. Mladý maďarský tenistka prokazoval i v utkání s Rosolem, že bude hodně nebezpečný a svou kůži rozhodně neprodával lacino.

V prvním setu sice Rosol vybojoval jasné vedení 5:2, ale Piroš dokázal jedním brejkem koncovku sady ještě zdramatizovat. Rosol ale dějství doservíroval a vyhrál 6:4. V druhém setu naopak český tenista prohrával už 1:3, ale šňůrou čtyř gemů v řadě vybojoval možnost dopodávat i další sadu.

Piroš se ale vzmohl na odpor a dokonce měl ve dvanácté hře setbol. Nepodařilo se mu ho ale využit a Rosol vybojoval tiebreak, ve kterém nakonec přetavil druhý setbol ve výhru 8:6. Třetí set vyzněl lépe také pro favorita zápasu, který sice ve třetí hře za stavu 2:0 přišel o podání, ale následně si vypracoval suverénní vedení 5:1. Na první pokus sice duel nedoservíroval, ale v devátém gemu už v pořadí druhý mečbol využil.

Vítězství Lukáše Rosola zajistilo českému týmu nasazení pro únorovou daviscupovou kvalifikaci a tedy schůdnějšího soupeře. V případě porážky by totiž Češi figurovali mezi nenasazenými týmy a hrozili by jim takové výběry, jakými jsou Rakušané, Srbové, Italové či Belgičané.

Veselý otočil s Valkuszem (6:7, 6:3, 6:2, 6:4)
Jiří Veselý po páteční porážce se Zsomborem Pirosem nezačal dobře ani nedělní duel jedniček obou týmů. S domácím Matem Valkuszem prohrál první set v tiebreaku 4:7. Už v průběhu úvodního dějství přitom měl problémy a v šesté hře přišel o servis. Sice se dokázal ze ztráty dostat, ale první set otočit nedokázal.

Ani ve druhé sadě to nevypadalo zpočátku s českým tenistou nejlépe. Hned v úvodním gemu mu Valkusz prorazil podání a jen díky Maďarově velké chybě ve čtvrtém gemu se dokázal Veselý dostat ze ztráty brejku. Od stavu 3:3 se ale Veselému podařily uhrát tři gemy v řadě a srovnat stav zápasu na 1:1.

Po zdárném obratu ve druhé sadě se česká jednička konečně dostala do optimální pohody. To se Veselému podařilo přetavit v hladké vítězství 6:2 ve třetím setu, v němž prorazil soupeřovo podání ve třetím a sedmém gemu.

Čtvrtý set vypadal dlouho také jako jednoduchá kořist, ale při vedení 5:1 se nakonec Veselý ještě trochu zapotil. Napřed nevyužil mečbol v sedmé hře na returnu a následně si prohrál sám servis. Naštěstí však měl výhodu dvou brejků a podařilo se mu duel doservírovat. Tím si vynutil rozhodující pátý zápas.

„Obrovská úleva, to budu upřímný,“ uvedl po utkání Veselý. „Poslední tři sety, které jsme hráli, byly velmi jednoznačné. Já za stavu 5:1 ve čtvrtém nevyužil mečbol a jeho výkon rázem narostl. Trochu jsem znervózněl, nemělo by se mi to jakožto zkušenému borcovi stávat. On pak začal hrát opět výborně. Nicméně celkově si myslím, že dnešní výkon byl daleko lepší i stabilnější. Jsem za to neskutečně rád.“

Maďarsko – Česko 2:3

Neděle 16.9.
Mate Valkusz (HUN, 271.) – JIŘÍ VESELÝ (91.) 7:6(4), 3:6, 2:6, 4:6
16:30 Zsombor Piros (HUN, 419.) – LUKÁŠ ROSOL (185.) 4:6, 6:7(6), 3:6

Zsombor Piros (HUN, 419.) – JIŘÍ VESELÝ (91.) 3:6, 6:4, 4:6, 7:6(3), 7:5
Maté Valkusz (HUN, 271.) – LUKÁŠ ROSOL (185.) 1:6, 2:6, 4:6
Borsos, Nagy (HUN) – JEBAVÝ, ROSOL 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?

13.9.

Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil

Třísla už nebolí. Měsíc bez zápasu se ale někde podepíše, myslí si Veselý

14.9.

Davis Cup není Air Race. Nad Dunajem to ale může být pěkný konec staré éry

Promrhané vedení 4:1? Samozřejmě chyba, litoval po prohře s teenagerem Veselý

Premiérová výhra pod světly. Jsem rád, že se dohrálo v pátek, oddechl si Rosol

15.9.

Ty nevyužité brejkboly! Bolí to více než loňská daviscupová prohra, přiznal Jebavý