Karikatura Sereny dál budí vášně. Autorovi vyhrožovali smrtí

- Jan Vojkůvka

Měla to být satira. Spousta lidí se skutečně zasmála. Jenže karikatura rozzuřené Sereny Williamsové, jež vznikla na popud její hádky s rozhodčím ve finále US Open, se stala také terčem ohromné kritiky. A kreslíř Mark Knight, stejně jako deník Herald Sun, se stali terčem urážek a výhružek.

„Nemůžeš ji prostě nechat vyhrát?“ sklání se umpirový rozhodčí nad nakreslenou postavou soupeřky Sereny Williamsové. Ta na obrázku, který nakreslil kreslíř Mark Knight, rozzuřeně skáče nad zničenou raketou. Scéna, která se sice nestala, ale k realitě má velmi blízko.

Měl to být vtip, kterým by se dala odlehčit aféra, jež se udála ve finále US Open. Místo toho se karikatura stala aférou novou. Knight byl nařčen ze sexismu, podobně jako umpirový rozhodčí Carlos Ramos, a rasismu. Důvod? Znázornění Sereny Williamsové jako typické černošky. Vyčítáno mu je také to, že naopak Naomi Ósakovou znázornil jako bělošku s blond vlasy.

Deník Herald Sun, který obrázek otiskl, karikaturistu brání. Že šlo o znázornění chování americké tenistky však mnohé nezajímá. A jak Knight přiznal, dokonce mu a jeho rodině bylo anonymně vyhrožováno smrtí. Pod náporem negativních reakcí a výhružek musel dokonce zrušit svůj účet na Twitteru.

„Karikatura o Sereně je o špatném chování, ne o rase. Svět se právě zbláznil,“ uvedl Knight, který se stal na sociálních sítích veřejným nepřítelem. Kritizovala ho dokonce autorka knižní série o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová.

„Pokud chtěl jednu z největších sportovkyň dneška zredukovat na rasistické a sexistické klišé a další velkou sportovkyni zpodobnit jako anonymní stafáž, tak se mu to podařilo,“ napsala spisovatelka na svůj Twitter. A rozhodně se jednalo o jednu z mírnějších reakcí na kresbu.

Kresbu, jež budí vášně. Našla si však také mnoho příznivců, kteří se nad ní pousmáli. A přesně to byl Knightův cíl.

„V neděli v noci jsem nakreslil tuto karikaturu poté, co jsem viděl finále US Open. Když jsem viděl chování Williamsové, musel jsem to nakreslit. Přišlo mi to zajímavé,“ podotkl kreslíř.

Knight už dříve prokázal, že se rozhodně kontroverzních témat nebojí. Například nakreslil karikaturu amerického prezidenta Donalda Trumpa při setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, kterému nahradil nohy raketami.

Pod obří vlnu kritiky se však dostal až kvůli obrázku rozčílené Sereny...