Jeden z posledních zápasů pro Dominika Süče. Teď budu trénovat, podotýká

- Jan Vojkůvka

Jeden ze svých posledních turnajů na profesionálním okruhu prožívá v Liberci Dominik Süč, který zvládl dvě kola kvalifikace, ale ve finálovém utkání o postup do hlavní soutěže nestačil na Švéda Erikssona. Na nějaký čas by to měl být jeho poslední zápas ve dvouhře.

Náročný souboj svedl Dominik Süč ve finálovém kole kvalifikace na turnaji Svijany Open proti Švédu Erikssonovi, kterého sice v prvním setu porazil v tiebreaku 7:2, ale následující dvě sady prohrál dvakrát 2:6.

První set jsem vyhrál a pak jsem, bohužel, polevil. Nehrál jsem tak dobře jako první set. Byl lepší,“ uznal Süč. V úvodním dějství se dvakrát musel vracet do hry, prohrával dokonce 3:5, ale dotáhl sadu do tiebreaku. „Bojoval jsem pořád dál, chtěl jsem ten set vyhrát a povedlo se mi ho vždycky brejknout. Vždy jsem vedl 30:0 na returnu a už jsem to nepustil.“

Co se však stalo v dalších dvou setech kromě mírného polevení ze strany Süče? „Nehrál jsem už tak dobře. On hrál lépe a nebyl jsem dnes lepší. Hrál aktivněji,“ podotkl český tenista, který byl, dle svých slov, proháněn ze strany na stranu.

Tím ovšem kariéra pětadvaciletého tenisty, jemuž se přezdívá tenisový dělník, dostává přinejmenším pauzu. Nejvýše se Süč dostal na světovém žebříčku na 626. místo, dvakrát se probojoval do finále a několikrát do semifinále na okruhu ITF futures. Více se však prosadit nedokázal, ač na challengerech si dokázal vybojovat postup z kvalifikace.

Nyní ho však čekají jiné, trenérské, povinnosti. „Budu trénovat, budu jezdit s několik hráči a teď už nebude tolik času na hraní na turnajích,“ potvrdil Süč a zároveň odtajnil, kteří tenisté budou jeho svěřenci. „Budu jezdit s Filipem Dudou, Matějem Pánikem a kluky ze Sparty.

Jak již bylo zmíněno, dvakrát se během kariéry podíval do finále na okruhu Futures. V srbské Sobotice a chorvatském Osijeku. Na tituly, třešničky na dortu, ale nedosáhl.

To už je pár let zpátky. V Sobotici se mi to dost dobře sešlo a ve finále jsem nestačil na Michaličku. V Osijeku jsem zahrál jeden z mých nejlepších turnajů, tam to bylo dobré,“ vzpomínal Süč. V semifinále porazil Marka Semjana 7:5, 2:6, 6:4. „To byl boj, jeden z dobrých zápasů a strašně vyrovnaný. Rozhodně to bylo emotivní. Není můj oblíbený soupeř. Člověk, když s ním jde na kurt, nesmí poslouchat, co říká a musí se soustředit jenom na sebe,“ řekl Süč k Semjanovi, který své zápasy hodně prožívá.

Ve finále však nestačil na Španěla Javiera Martiho 0:6, 4:6. „Začal jsem špatně, ale pak to byl boj, měl jsem několik výhod na 5:4 a na 5:5. Je škoda, že jsem druhý set nezvládl, pak by to bylo otevřené,“ lituje zpětně Süč.

Süč dosáhl velkého úspěchu na domácí scéně. V roce 2014 vyhrál halové mistrovství republiky, když dokonale využil problémů favorizovaných hráčů a ve finále porazil Davida Pavlíka 4:6, 6:1, 6:4, za což kromě titulu obdržel i příjemnou prémii 50 000 Kč. „Ve finále jsme se potkali dva nefavoriti. Hrál jsem s Davidem Pavlíkem, který už skončil. Dobře se to sešlo.

Co se Süčovi nepodařilo ve dvouhře, to si během let dokázal nahradit ve čtyřhře. Na žebříčku debla se prokousal až na 289. místo na světě v roce 2014 a posbíral během kariéry jedenáct titulů, z toho čtyři s Markem Michaličkou.

S Markem Michaličkou nám to sedělo, rád jsem s ním hrál. S ním to byly nejlepší debly, co jsem kdy hrál. Pořád ho lanařím, ať si se mnou zahraje, ale on stále říká, že je unavený nebo že ho něco bolí. Snad ještě někdy si zahrajeme,“ doufá Süč, kterého v úterý čeká ještě účinkování ve čtyřhře po boku Romana Jebavého.

Spojení této dvojice přitom vznikalo za běhu a kvůli odhlášení Jana Šátrala z turnaje, který je častým partnerem Jebavého. „Jan Šátral se odhlásil, že je zraněný, a hroznou náhodou se stalo, že jsem se dostal s Romanem. Vlastně asi pět minut před koncem, ani nevím jak. Já jsem hrál a pak jsem se zjistil, že hraji s Romanem. Ani jsem se s ním nedomlouval,“ usmíval se Süč, který účast ve čtyřhře ani nečekal.

Až se bude jednou Dominik Süč ohlížet za svou kariérou, na co si nejraději vzpomene? „Na turnaje, kde jsem se dostal nejdále, kde se mi dařilo v singlu i v deblu. Dobře se mi hrálo v Praze na challengeru. Nejlepší zápasy byly, když jsem porazil někoho z první třístovky,“ zapisuje si do paměti český tenista, který se po roce 2014 začal trápit a důvodem je ztráta trenéra, který by s ním na turnajích jezdil. „V roce 2014 jsem měl trenéra, který s námi jezdil. Pak jsem začal jezdit sám a bez toho trenéra už to nejde,“ podotýká.

Kariéra tenisového dělníka je tak, ve své podstatě, u konce. Během rozhovoru pro Tenisový svět Süč také zavzpomínal, jak vznikla jeho přezdívka tenisový dělník. „Vznikla na challengeru v Ostravě, kde jsem udělal dvě kola v kvalifikaci a pan Březina mi takhle začal říkat a pak se to chytlo. Bylo napsáno tenisový dělník alias Süčák, co si tak nějak vzpomínám. Jsou to asi tři roky zpátky,“ usmál se český tenista, který si v budoucnu určitě ještě na nějakém turnaji zahraje, ale jak sám podotýká, bude hodně záležet na tom, kolik mu zbude volného času. „Určitě už to nebude takové, jako když jsem jezdil,“ dodal.