KOMENTÁŘ: Hrubiánství do sportu nepatří. A to ani u největších šampionek

- Radek Štohl

Ženský tenis je specifický. A specifickým bude pro některé v mnoha ohledech asi navždy. Své by o tom mohli vyprávět fanoušci sobotního finále US Open, ve kterém po herní stránce dominovala vítězka Naomi Ósakaová. Svět tenisu však mluví úplně o něčem jiném. A to o nepřijatelném chování Sereny Williamsové.

Ještě před rokem se o americkou tenistku zajímal téměř každý. V té době měla Williamsová chvíli po porodu a nebyl by na světě člověk, který by jí šťastné chvilky nepřál. Zvláště poté, co tiskem proběhly informace, že její těhotenství nepatřilo k těm nejjednodušším.

Rok se však s rokem sešel a názory na výstřední hráčku se vracejí ke starým zvykům. Serena se během prvních turnajů sice hledala, ve Wimbledonu a US Open však ukázala, že její tenisový um je zkrátka výjimečný. A tak nebylo divu, že dvakrát došla do finále.

Před dvěma měsíci ji však ve Wimbledonu vyškolika Angelique Kerberová, ta vyhrála dvakrát 6:3. Před domácimi fanoušky pak Williamsovou nešetřila Naomi Ósakaová. Rovněž ta Američanku doháněla k velké frustraci. Zvláště, když si favoritka duelu mohla připsat rekordní čtyřiadvacátý grandslam. A jak emoce rostly, tak rozum zůstával upozaděn.

Začátek druhého setu. První napomenutí. Koučing. Zde skutečně nastává otázka, zda se poražená finalistka dopustila neodpustitelného hříchu. I kdyby jí byl odpuštěn, následující chování je dobře a zkrátka... Neakceptovatelné?

Rozmlácená raketa a ruku v ruce s ní ztracený fiftýn je už chvíle, která by se na tak vysoké úrovni vyskytovat neměla. Výslovně nepřístupné je však samotné chování Williamsové během druhé sady. A její chování k umpirovému.

Řvát na rozhodčí se nevyplácí ani u žáčků a na nejmenších turnajích. Zvláště, jestli v dané chvíli hrajete o grandslamový titul. Před narvaným hledištěm. Zajisté, jsou zde emoce a rekordní triumf, ale vyžadovat v tak důležitý okamžik omluvu po rozhodčím?

Nejsmutnější na celé scéně je skutečnost, že vinná osoba se po finálovém klání chovala k vítězce jakoby nic. Jako by za celou situaci a bučení fanoušků nemohla. Právě její chování domácí dav tak rozlítilo. Nejen na tiskových konferencích však šlo vidět, že poraženou ve Spojených Státech se stala Naomi Ósakaová. Ta, která vše vlastně celé vyhrála.