ATP

Federer a Djokovič rozšíří své účasti na Turnaji mistrů. A nejsou sami

- Radek Štohl

Turnaj mistrů zná další tři účastníky. Již dříve jistého Rafaela Nadala doplní finalisté US Open Novak Djokovič a Juan Martín Del Potro, ke kterým přibude Roger Federer. Švýcarský tenista se na závěrečný turnaj sezóny kvalifikoval pošestnácté, čímž vyrovnal rekord.

Letošní ročník Turnaje mistrů by měl být vskutku kvalitní. Již před měsícem si účast zajistil Rafael Nadal, který se na akci pro osm nejlepších tenistů sezóny dostal již počtrnácté v řadě. A minimálně tři jeho protivníci budou stát rozhodně za to.

Po trápení v úvodní části sezóny se k velké fazóně nyní rozjel Novak Djokovič. Ten na začátku prázdnin ovládl Wimbledon, před měsícem dovršil Golden Masters a na závěrečném grandslamu ročníku je znovu ve finále. Právě bitva o třetí titul ze zdejšího podniku ho v novém vydání žebříčku vyhoupne minimálně na třetí místo. V případě výhry by se pak objevil na druhé příčce za Nadalem.

Za španělského tenistu se po nedělním finále může dostat také druhý finalista US Open Juan Martín Del-Potro, pro kterého by to bylo vůbec prvně v kariéře. Devětadvacetiletý hráč se právě zásluhou amerického grandslamu propracoval na Turnaj mistrů popáté. V předchozích čtyřech účastech se nejdále prodral před devíti lety, kdy se objevil ve finále. V letošním roce mu k tomu pomohl titul z Indian Wells, semifinále French Open a čtvrtfinále Wimbledonu.

Čtvrtým jistým účastníkem je poté Roger Federer. Švýcarský tenista se na velmi ceněné akci objeví především díky prvním měsícům sezóny, během kterých vyhrál Australian Open nebo došel do finále v Indian Wells. Za zmínku stojí také finálová účast v Cincinnati či čtvrtfinále Wimbledonu.

Londýnský turnaj začne 11. listopadu, vítěz bude známý přesně sedm dní po jeho zahájení. V současné době by se dalšími postujícími stali Alexander Zverev, Marin Čilič, Kevin Anderson a Dominic Thiem. Bez šance však jistě není John Isner. S loňskými finalisty Grigorem Dimitrovem a Davidem Goffinem to aktuálně příliš růžově nevypadá.