Svijany Open 2016: Pavlásek skrečoval Ungurovi, Kolář a Staněk vypadli v prvním kole

- Jan Vojkůvka

Liberecký challenger v úterý čekala vydatná porce zápasů prvního kola dvouhry, v níž se představlo také trio domácích hráčů Adam Pavlásek, Zdeněk Kolář a Robin Staněk.

Pavlásek, jenž o víkendu hrál své páté letošní finále v nizozemském Scheveningenu, plnil v Liberci na Svijany Open roli prvního nasazeného a jeho soupeřem na úvod turnaje byl Rumun Adrian Ungur, který jen málo připomíná toho tenistu, jenž svého času byl v první světové stovce. Ale utkání nakonec mělo nečekané rozuzlení...

Adam vstoupil do utkání na servisu, ale hned v prvním gemu se dostal do problémů a musel odvracet brejkbol. To mu možná i pomohlo k tomu, aby se rozehrál a ve druhé hře prorazil Ungurovi servis. Výhodu brejku však neudržel a v průběhu první sady doplatil na velmi slabou úspěšnost druhého podání, přes kterou neuhrával ani třetinu míčků. Nakonec si však v devátém gemu došel pro další, tentokrát už klíčový, brejk a set doservíroval na 6:4.

Začátek druhé sady přinesl rychlou ztrátu podání čistou hrou Pavláska, který se tentokrát z problémů v prvním gemu nedostal. Záhy však předvedl rebrejk a dlouho soupeře v náskoku nenechal, když srovnal na 1:1. Ani se tomu nechtělo věřit, ale český tenista vzápětí opět čistou hrou přišel o servis. Netrvalo však dlouho a první nasazený se opět na returnu dotáhl na svého soupeře a navíc mu konečně začal vycházet i servis. To až do devátého gemu, v němž nabídl Ungurovi dva brejkboly, ale oba zvládl odvrátit. Přes shodu však Ungur vybojoval třetí brejkbol, který využil a mohl podávat na vítězství ve druhém setu. To se rumunskému tenistovi skutečně povedl a o vítězi musel rozhodnout třetí set.

V něm Ungur uhrál první tři gemy s dvěma brejky v zádech a víc už diváci v Liberci neviděli. Český tenista totiž duel skrečoval. Důvodem je zraněná ruka, kvůli níž se odhlásil i ze čtyřhry, kde měl hrát s Rakušanem Novakem.

„Zápas to byl těžký, zvlášť v těchto podmínkách, kdy pršelo a byla zima. Každopádně byla škoda, že jsem to nedotáhl do vítězného konce,“ mrzí Pavláska, kterému utekla možnost zakončit zápas ve druhém setu a ve třetím musel skrečovat kvůli problémům s rukou. „Je to druhý týden, kdy to počasí není úplně příjemné. Bohužel to odnesla ruka, která to nezvládla,“ pokrčil rameny.

Coppejans otočil proti Kolářovi

Solidně rozehraný zápas měl Zdeněk Kolář, který nastoupil proti pátému nasazenému Belgičanovi Coppejansovi, kterého v prvním setu porazil 6:2, ale od té doby se dostal do pozice, ze které se pouze snažil stahovat manko, které v průběhu druhé a třetí sady nabíral.

Na úvod druhé sady přišel český mladík o servis a Coppejans se po potvrzení brejku ujal vedení 2:0. Následně přišel další brejk pátého nasazeného a Kolář se jen těžko snažil navázat na povedený první set. Ve čtvrtém gemu si vzal jedno ztracené podání zpět a snížil na 1:3. Obrázek hry se rázem změnil a Kolář se začal více prosazovat na podání a ohrožovat soupeřův servis. V šestém gemu měl své šance a dokázal přes shodu v maratonském gemu i uspět, ale vzápětí přišel potřetí o své podání v první sadě a prohrával 3:4. Z této ztráty se už nevymanil a prohrál druhý set 3:6.

V rozhodujícím setu si ve třetím gemu dokázal vypracovat několik brejkbolů, ale nevyužil je a následně, dle pravidla nedáš - dostaneš, o své podání přišel. Naštěstí v páté hře předvedl okamžitý rebrejk, přičemž prohrával již 1:3 a 0:30. Po potvrzení návratu do zápasu předvedl Kolář brejk v sedmém gemu, který ho po delší době dostal do vedení, jež ovšem neudržel. V osmé hře přišel o podání a bylo vyrovnáno 4:4. Oba tenisté si následně podrželi podání, ale ve dvanáctém gemu přišel další problém na servisu Koláře, kterých Coppejans dokázal využít a českého mladíka z turnaje vyřadil po výhře 7:5.

„Šancí jsem měl hrozně moc, i těsných balonů. Štěstí nebylo dnes na mé straně, ale přesto jsem měl vyhrát,“ lituje Zdeněk Kolář. „Nemůžu prohrávat servis, když brejknu soupeře, to je každý zápas několikrát a je to šílené,“ je kritický sám k sobě a připomíná situaci z třetího setu, kdy při vedení 4:3 podával po úspěšné otočce z 1:3 a 0:30.

Konec na turnaji v Liberci potkal také Norberta Gombose, který narazil na druhého nasazeného Belgičana Stevea Darcise. Slovenský kvalifikant podlehl favorizovanému tenistovi 3:6, 6:3, 3:6. V utkání slovenský tenista přišel celkem pětkrát o servis, svému soupeři ho dokázal sebrat třikrát, ale nedokázal využít toho, že Darcis měl úspěšnost servisu pod 50%.

„Ve druhém setu jsem přestal dělat tolik chyb a byl úspěšnější. Ve třetím setu jsem si příliš brzy prohrál servis, udělal jsem pár zbytečných chyb a on se rozservíroval, pomohl si podáním. Dobře také returnoval a proto i vyhrál,“ hodnotil slovenský kvalifikant.

Staněk nedotáhl obrat

Robin Staněk si odpoledne zahrál s Italem Bellottim, se kterým ale nedokázal naplno využít svého umění, zápas mu tolik nesedl, a ač srdnatě bojoval, přesto prohrál po třísetové bitvě. První set zápasu, ve kterém měl být Staněk papírově menším favoritem, se Staněk dostával poměrně často do problémů na servisu a třikrát své podání ztratil. Ani Ital nebyl nikterak suverénní, ale nakonec vyhrál 7:5. Ve druhém setu přitom Staněk prohrával už 1:5 a za stavu 2:5 čelil mečbolu při podání soupeře. Český tenista se ale neskutečně zvedl. V tiebreaku za stavu 5:5 dal Staněk eso a následně při setbolu českého hráče Bellotti zkazil výměnu.

Třetí set byl dlouho v rukou servírujících hráčů, až v sedmém gemu přišel první brejk rozhodujícího dějství, na který dosáhl Ital Bellotti, jenž se ujal vedení 4:3. Z této ztráty se už Staněk dostat nedokázal, Bellotti napřed potvrdil brejk a následně po Čechově udržení podání sám čistou hrou zakončil zápas a vyhrál třetí set 6:4.

„Myslím, že to bylo hodně vyrovnané. V prvním setu jsem měl nějaké šance na brejkboly v prvním gemu. Pak jsme se tahali do stavu 5:5, kdy mě brejknul. Ve druhém setu začal hrát mnohem lépe, na mě padlo takové zklamání z prvního setu a hned to bylo 1:5. Pak jsem se uklidnil, uvolnil a začal hrát svojí aktivní hru a ten set se mi podařilo otočit. Ve třetím, myslím, za stavu 3:3 mě brejknul a ke konci už jsme byli oba dva dost hotoví. Teď se mi to honí hlavou a nemám, co říct,“ byl evidentně zklamaný Staněk.

1. kolo dvouhry
Kimmer Coppejans (BEL) - ZDENĚK KOLÁŘ 2:6, 6:3, 7:5
Andre Ghem (BRA) - Pedro Sousa (POR) 5:7, 7:6 (2), 6:7 (4)
Nicolas Kicker (ARG) - Markus Eriksson (SWE) 6:2, 6:4
Norbert Gombos (SVK) - Steve Darcis (BEL) 3:6, 6:3, 3:6
Jordi Samper-Montana - Germain Gigounon (BEL) 3:6, 2:6
Henri Laaksonen (SUI) - Kamil Majchrzak (POL) 6:4, 6:4
ADAM PAVLÁSEK - Adrian Ungur (ROU) 6:4, 4:6, 0:3 skreč P.
Dennis Novak - Dmitrij Popko (KAZ) 6:1, 4:6, 0:6
Axel Michon (FRA) - Santiago Giraldo (COL) 6:2, 6:4
Jürgen Melzer (AUT) - Marsel Ilhan (TUR) 3:6, 6:3, 6:2
Riccardo Belotti (ITA) - ROBIN STANĚK 7:5, 6:7 (5), 6:4
Joris de Loore (BEL) - Constant Lestienne (FRA) 4:6, 6:4, 7:6 (2)
Mathias Bourgue (FRA) - Carl Soderlund (SWE) 4:6, 6:2, 7:6 (6)

1. kolo čtyřhry
Coppejans, De Loore (BEL) - Neuchrist, Weissborn (AUT) 6:7, 4:6
JEBAVÝ, SÜČ - Kowalczyk, Majchrzak (POL) 4:6, 3:6
Popko (KAZ), Vatutin (RUS) - Behar (URU), Marčan (CRO) 2:6, 4:6
Gigounon (BEL), Michon (FRA) - Eysseric (FRA), Ghem (BRA) 6:7 (3), 6:4, 9:11

Svijany Open den po dni

1.8. Svijany Open 2016: Šafránek zaznamenal druhou výhru v hlavní soutěži challengeru v kariéře

31.7. Svijany Open 2016: Süč je ve finále kvalifikace, Minář končí

30.7. Svijany Open 2016: Liberecký challenger začal kvalifikací, postup slaví Minář i další Češi