ITF v Plzni: Žovincová nestačila na nasazenou jedničku, Muchová prohrála s Heinovou

- Jan Vojkůvka

Pětice českých tenistek se postaví na kurty v prvním kole dvouhry během úterního programu na turnaji ITF v Plzni s jistotou, že dvě místa v dalším kole jsou rezervována pro tuzemské tenistky. Dva ze soubojů dnešního programu budou totiž ryze české.

Na své první vítězství v hlavní soutěži od ledna 2015 dosáhla na turnaji v Plzni Simona Heinová, která se letos vrátila na dvorce a prozatím se jí nepodařilo v Přerově, Olomouci a Praze uspět. Plzeňský turnaj ji však přinesl další příležitost v podobě divoké karty do hlavního pavouka dvouhry, v němž však schytala velmi náročný los v podobě třetí nasazené krajanky Karolíny Muchové.

Proti ní měla výborně rozehraný už první set, v němž vedla 5:3, ale Muchová dokázala výsledek ještě zvrátit a dotáhnout sadu do tiebreaku, ve kterém zvítězila hladce 7:1. Heinová ovšem ze ztráty prakticky vyhraného setu nedělala velkou vědu a rychle se oklepala. I ve druhém dějství získala rychle vedení, šla do stavu 4:1 a následně 5:2. V tu chvíli přišly opět problémy, Muchová brejkla v devátém gemu svou soupeřku a šla podávat za stavu 4:5. Heinová ovšem tentokrát koncovku zvládla, na returnu si vypracovala setbol a srovnala na 1:1.

Třetí set se nesl v duchu udržených podání až do osmého gemu, v němž Heinová opět uskočila své sokyni a podařilo se jí navíc brejk potvrdit. Díky tomu zvítězila 6:3 a postoupila do druhého kola, což jí přinese první body do žebříčku WTA po návratu na kurty.

Miklová padla s Bayerlovou, Žovincová schytala debakl

Jako šťastná poražená se do turnaje v Plzni dostala Barbora Miklová, která byla favoritkou v utkání s divokou kartou Michaelou Bayerlovou. Sedmnáctiletá Bayerlová ovšem svou soupeřku z deváté stovky světa překvapila kvalitním podáním a agresivním returnem. Miklová navíc zapisovala několik poměrně zbytečných chyb a nabídla soupeřce celkem devět brejkbolů, z nichž Bayerlová využila čtyři a vyhrála dvakrát 6:3.

Debaklem skončil zápas Venduly Žovincové s první nasazenou Nizozemkou Burgerovou, která od úvodu zápasu dominovala a české tenistce prakticky nedala naději na slušný výsledek. Žovincová utkání prohrála 2:6, 0:6 za 59 minut.

1. kolo dvouhry
Anastasija Komardinová (RUS, 6) - Martina Di Giuseppeová (ITA, Q) 6:7 (8), 6:2, 4:6
Olga Jančuková (UKR) - Valerija Strachovová (UKR, 5) 6:4, 6:2
KAROLÍNA MUCHOVÁ (3) - SIMONA HEINOVÁ (WC) 7:6 (1), 4:6, 3:6
Cindy Burgerová (NED, 1) - VENDULA ŽOVINCOVÁ (WC) 6:2, 6:0
BARBORA MIKLOVÁ (LL) - MICHAELA BAYERLOVÁ (WC) 3:6, 3:6
Alberta Briantiová (ITA, Q) - Natalia Vichljancevová (RUS, 4) 1:6, 4:6
Corinna Dentoniová (ITA, Q) - Cristina Eneová (ROU, LL) 6:1, 1:6, 6:1
Lenka Juríková (SVK, Q) - Sofija Kovalecová (UKR) 5:7, 6:2, 4:6

1. kolo čtyřhry
Husaričová (BIH), Kalinská (RUS) - Kostičová (SRB), PŘÁDOVÁ 6:2, 6:1
Kawaová (POL), Listerová (SWE) - HEINOVÁ, PROCHÁZKOVÁ 6:3, 1:6, 11:9
KOLODZIEJOVÁ, MIKLOVÁ - ČECHOVÁ, KLADIVOVÁ 6:1, 6:1
Šošinová (UKR), Vichljancevová (RUS) - Jančuková (UKR), Komardinová (RUS) 2:6, 4:6
ŠUMOVÁ, ŽOVINCOVÁ - MUCHOVÁ, Strachovová (UKR) 1:6, 0:6

Tennis Arena Cup den po dni

1.8. ITF v Plzni: Do hlavní soutěže postoupila pouze Kolodziejová

31.7. ITF v Plzni: Deset Češek v prvním kole kvalifikace