Vyhrál Pardubickou juniorku, teď trénoval vedle Nadala. Cenné zkušenosti, říká Lehečka

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Na posledním grandslamu sezony sice z hlavní soutěže vypadl i poslední český singlista, přesto na US Open stihl junior Jiří Lehečka zapsat pořádný úspěch. Poprvé se probil přes první kolo tak velkého turnaje a dokázal navázat na výsledky své snové sezony, ve které už vyhrál turnaj v Norimberku (kategorie Grade 1) i Pardubickou juniorku.

Vyhrané první kolo na juniorském grandslamu bylo pro Jiřího Lehečku největším úspěchem letošní sezony, ale i celé dosavadní kariéry. „Každý takový turnaj je pro mě hlavně velká zkušenost. Jsem rád, že jsem prolomil to grandslamové prokletí. Konečně jsem totiž vyhrál první kolo,“ popisoval v rozhovoru pro Tenisový svět, jak se cítil po výhře 7:6(6), 7:5 nad Australanem Hijikatem

„Bohužel zápas druhého kola moc kladně hodnotit nemohu. Mohl jsem vyhrát, ale nepodržel mě servis. To bylo rozhodující,“ posunul se v hodnocení k zápasu druhého kola. V něm byl nad Jeho síly Seyboth Wild (4:6, 2:6).

Bylo to v zápase druhého kola jen o vašem servisu, nebo byl soupeř nepříjemný i v něčem jiném?
Brazilec opravdu velmi dobře servíroval, skutečně mnohem lépe než já. Byla agresivnější v některých chvílích. To rozhodlo.

V prvním setu jste ale statečně stahoval náskok. Jak moc mrzelo, že se vám povedlo za stavu 2:5 se vrátit do hry o první sadu, ale nakonec jste ji stejně ztratil?
Věděl jsem, že gem za stavu 2:5 bude jeden z nejdůležitějších. Šel jsem do toho all-in. Neměl jsem už co ztratit. On měl povinnost ten set dohrát. Prostě jsem do toho šel. Pár míčů se mi povedlo, on dal i dvojchybu a pomohl mi. Gem jsem vyhrál, udržel jsem si i servis následně. Soupeř si ale bohužel pro ten set nakonec došel.

Jak moc velká motivace do dalších zápasů i turnajů je skutečnost, že jste postoupil poprvé do druhého kola grandslamu?
Velká. Nesmím ale kvůli jednomu úspěchu na sobě přestat pracovat, pořád na sobě musím co nejvíc makat. Motivace je to největší.

V prvním kole jste musel zvládnout i hodně těžké momenty v závěru setů. Jak náročné to bylo?
Dodalo mi to určitě hodně sebevědomí. To mi naskočilo hned po prvním setu. Otáčel jsem tam tiebreak ze stavu 3:6. To mě hodně nakoplo i do druhého setu. Soupeř si pak bral ošetření, snažil se mě trochu rozhodit. Povedlo se mu to – brejkl mě za stavu 3:3. Brejk jsem ale vybojoval zpátky a pak se mi to povedlo dohrát.

Je těžké si zvyknout na prostředí tak velkého turnaje? Je to o hodně jiné ve srovnání s jinými podniky?
Ty turnaje jsou výjimečné, úplně vším. O hráče je tu neuvěřitelně dobře postaráno. Na každém grandslamu je to sice trochu jiné, perfektní je to ale na všech. Tady jsme navíc v Americe, to je paráda.

Ovlivňuje juniory v prvních kolech grandslamů hodně nervozita?
Samozřejmě, když hrajete na tom úplně prvním, tak to tak je. Já už jsem tady na druhém, měl jsem být i Wimbledonu. Ten jsem ale nemohl hrát kvůli zranění. Hráč se s tím trochu musí sžít. Tady už jsem se extra nervózně necítil. Po téhle stránce jsem to zvládl dobře.

Jaké je to potkávat nejlepší hráče světa vedle sebe na kurtu a setkávat se s nimi v zázemí?  
To je úžasné. Měl jsem i to štěstí, že jsem trénoval den před zápasem vedle Rafaela Nadala. Něco jsem se snažil okoukat. Za to jsem moc rád a jsou to opravdu cenné zkušenosti.

Stejně jako dospělí i junioři museli bojovat s newyorskými podmínkami. Jak jste je zvládal?
Každý se s tím musí poprat vlastní cestou. Já si myslím, že jsem na tom kondičně výborně. Neměl jsem s tím větší problém. Samozřejmě je to nepříjemné, když se k tomu tady přidá ta vlhkost. Já jsem zahrál dobře, kondičně to bylo opravdu povedené, což bylo pro první zápas moc důležité.

Máte za sebou parádní sezonu. Jak ji hodnotíte?
Ta je zatím nejúspěšnější. Vyhrál jsem Pardubickou juniorku, jeden turnaj v Německu (juniorská kategorie Grade 1, v Norimberku, pozn.). Když se k tomu přidá kolo na grandslamu, je to určitě nejpovedenější sezona.

Co vám grandslam ukázal? V čem se ještě musíte zlepšit?
Pořád ve všem. Jak se ukázalo na grandslamu, můj servis není ani zdaleka tak dobrý, jak jsem si myslel. I to, jak mě servis nepodržel, je pro mě velké ponaučení. Vím, na čem pracovat a co zlepšovat.

Užil jste si i město? New Yorku a živé prostředí areálu ve Flushing Meadows nesedí úplně každému...
Docela se mi líbil. New York není pro každého. Ten styl života i lidé kolem... Každý si v tom najde to svoje, stejně tak já. Rád se sem někdy vrátím. Když jsem nebyl v areálu, trávil jsem čas na Manhattanu, kde jsme měli hotel.