Futures v Piešťanech: Kopřiva vyřadil druhého nasazeného, Poljak otočil prohraný zápas

- Jan Vojkůvka

Pondělní dvoukolové vyvrcholení kvalifikace ve slovenských Piešťanech přineslo postup do hlavní soutěže Petru Michnevovi, Pavlu Nejedlému a Petru Nouzovi. Tito tři čeští tenisté dostali během úterý v singlu volno, ale o české tenisty v prvním kole nebude nouze.

Na kurty se hned zkraje úterního programu vydal Vít Kopřiva, kterému se přílš šancí na postup nedávalo. Důvodem byl soupeř, kterým byl druhý nasazený Francouz Gregoire Jacq, hráč z páté stovky světa, jenž však roli favorita nepotvrdil a prohrál s českým tenistou 3:6, 2:6. Kopřivu výrazně držel servis a navíc měl smrtící úspěšnost na brejkbolech, když využil 6 ze 6!

„Hrál jsem dobře, což je pro mě hlavní. Cítil jsem se dobře na kurtu. Výsledek sice jednoznačný, ale jednoduché to nebylo, byly tam vyrovnané gemy,“ měl radost Kopřiva, který po výpadku s Francouzem Denollym na turnaji v Trnavě přehrál jiného Francouze jako mírnou satisfakci. Nijak ho nevyvedl z míry ani ztracený servis za stavu 5:2 v prvním setu, kdy se Jacq pokusil o zvrat. „Měl jsem dva brejky v zádech, cítil jsem se docela dobře. Tam mě sice brejknul, ale už jsem tak trochu zvyklý. Naštěstí jsou ho já zase brejknul a dopadlo to dobře.“

Svůj úspěšný vstup do soutěže ve čtyřhře mají za sebou Petr Michnev s Pavlem Nejedlým, kteří porazili 6:2, 6:4 rakouské duo Hirn, Weidinger, kteří za celý zápas neměli ani jeden brejkbol.

„Z naší strany to byl dobrý zápas. Myslím, že jsme ho od začátku měli pod kontrolou,“ řekl Petr Michnev. „Druhý set soupeř začal hrát lépe,“ dodal Nejedlý.

Parádní obrat se povedl Davidovi Poljakovi, který v utkání s Martinem Blaškem prohrál hladce 2:6 první set a ve druhém setu prohrával 2:3 se ztrátou jednoho brejku, ale vzápětí čtyřmi gemy v řadě otočil vývoj setu a zvítězil 6:3! Po výborném obratu přišly další Poljakovy problémy v rozhodujícím setu, ve kterém neudržel výhodu brejku a naopak soupeři se čtyřmi gemy v řadě dostal do vedení 5:2. Poljak se však nevzdal, naopak zmobilizoval své síly, neuvěřitelně se dal dohromady a tentokrát pěti gemy v řadě opět zcela zvrátil koncovku setu. Po výhře 7:5 a dvou obratech se tak dočkal postupu do druhého kola.

„Bylo to nakonec povedené. Na začátku jsem hrál velice špatně. Už jsem prakticky nevěřil, že můžu vyhrát, ale projevil jsem, musím se výjimečně pochválit, obrovskou bojovnost,“ těšilo Poljaka po utkání. „Za stavu 2:6, 2:3 jsem si řekl, že když budu hrát dál takhle, tak musím jet domů. Řekl jsem si, že se musím uvolnit a začalo to padat.“

„Zápas byl fakt prohraný, ve třetím setu 2:5, o tom ani nemluvím. Takže jsem měl obrovskou radost, dlouho jsem takovou v zápase neměl,“ přiznal český tenista.



1. kolo dvouhry
VÍT KOPŘIVA - Gregoire Jacq (FRA, 2) 6:3, 6:2
Dominic Weidinger (AUT) - Filipp Kekerčeni (UKR) 4:6, 4:6
Yanais Laurent (FRA) - Danylo Kaleničenko (UKR, 8) 6:3, 6:2
Patrik Fabián (SVK, 6) - Dominik Šproch (SVK, WC) 7:5, 6:4
David Damián Brna (SVK, WC) - Goncalo Oliveira (POR) 3:6, 1:6
Corentin Denolly (FRA) - Alberto Cammarata (ITA) 7:6 (4), 6:3
David Blaško (SVK) - DAVID POLJAK 6:2, 3:6, 5:7

1. kolo čtyřhry
Bensoussan, Laurent (FRA) - Knaff (LUX), Vacherot (FRA) 6:4, 7:6 (5)
Kekerčeni (UKR), Semjan (SVK) - Juras, Néma (SVK) 6:0, 6:3
Balleret (MON), Nickels (LUX) - KOPŘIVA, Lago (ITA) 6:3, 6:4
Hirn, Weidinger (AUT) - MICHNEV, NEJEDLÝ (4) 2:6, 4:6
Beran (CAN), Puodziunas (AUS) (3) - Šproch, Vajda (SVK) 7:6 (10), 6:1
Ternar (SLO), Waloch (AUT) - Kaleničenko (UKR), Pichler (AUT) (2) 1:6, 7:5, 6:10

Slovak F2 den po dni

1.8. Futures v Piešťanech: Michnev, Nouza a Nejedlý postoupili do hlavní soutěže

31.7. Futures v Piešťanech: Michnev a Nejedlý suverénně dále

Rozhovory s českými hráči ze včerejších zápasů