Češi na žebříčcích ATP/WTA: Pavlásek a Štěpánek se přiblížili první stovce

- Petr Šístek

Dlouhodobá česká jednička Tomáš Berdych i nadále drží 8. pozici. V žebříčku Race ale klesl za Gaëla Monfilse na 9. místo, protože na turnaji kategorie Masters v Torontu, které bylo letos poznamenáno vysokým počtem odhlášených tenistů, k němu los nebyl příliš přívětivý a jakožto 5. nasazený potkal pozdějšího vítěze a současného suveréna světového tenisu Novaka Djokoviče již ve čtvrtfinále, zatímco francouzský tenista se s ním utkal až o kolo dále.

Jiřího Veselého po skreči v Umagu i nadále sužují zdravotní potíže, tentokráte angína, a tudíž by se měl představit až v kvalifikaci turnaje v Cincinnati, která se koná v polovině srpna. Minulý týden se tak na kurtech nepředstavil a nyní uzavírá první padesátku žebříčku. Lukáš Rosol se před olympijskými hrami vydal na tvrdý povrch na challenger do španělské Segovie, kde ale nezvládl roli druhého nasazeného a skončil již v 2. kole. Výrazný posun v žebříčku tak nezaznamenal a nyní mu patří 81. místo.

Adam Pavlásek se minulý týden představil v nizozemském Scheveningenu, kde postoupil již do svého pátého finále v sezoně. Druhý titul ale bohužel nezískal, aktuálně mu v žebříčku ATP patří 104. pozice a na návrat do elitní světové stovky si tak bude muset počkat minimálně do příštího pondělí. K tomu ale bude nyní mít skvělou příležitost, neboť plní roli nasazené jedničky na challengeru v Liberci.

Velkého úspěchu dosáhl na turnaji kategorie Masters 1000 v Torontu Radek Štěpánek. Český veterán zde přitom původně měl hrát pouze čtyřhru s Tomášem Berdychem, ale dostal se do kvalifikace jakožto náhradník. Tou prošel po dvou až nečekaně náročných kláních, ale v úvodním kole hlavní soutěže překvapil čtrnáctého nasazeného Benoita Paireho a nakonec dokráčel až do osmifinále, v němž srdnatě vzdoroval svému kamarádovi Novaku Djokovičovi. V žebříčku se tak posunul na 112. pozici, ale na útok na první světovou stovku si bude muset pravděpodobně nějaký čas počkat, neboť je otázkou, kdy se znovu představí ve dvouhře. Pokud by se mu totiž dařilo na olympijských hrách, tak by pravděpodobně nestihl kvalifikaci Masters v Cincinnati a hrál by tak až kvalifikaci US Open.

Jan Šátral ani na domácích štvanických kurtech neprolomil letošní smůlu na českých challengerech, na nichž stále čeká na první výhru ve dvouhře. I přesto se ale posunul o dvě místa vzhůru a nyní okupuje 223. pozici. Na českých turnajích se ale naopak nebývale daří Zdeňku Kolářovi, který si v Praze připsal velmi cenné skalpy Basilašviliho či Gimeno-Travera, postoupil do druhého semifinále challengeru v kariéře a vylepšil si kariérní žebříčkové maximum na 257. místo. Jan Mertl, Robin Staněk ani Marek Michalička bohužel nepřešli přes úvodní kolo, v důsledku čehož mírně klesli.

Sezona 2016 není v podání českých tenistek ani nadále vůbec povedená. Jediný turnaj WTA se v minulém týdnu hrál v kanadském Montréalu a maximem českých tenistek zde byl postup do 3. kola. Petra Kvitová i navzdory dvěma vyhraným utkáním klesla o jedno místo na 14. pozici a Karolína Plíšková zůstává 17. Barbora Strýcová, která v úvodním zápase udolala Caroline Garciaovou, ale poté byla nad její síly Venus Williamsová. Plzeňská tenistka nyní posunula o jednu příčku na 21. místo. I nadále je ale nejlepší českou tenistkou v žebříčku dle bodů získaných za letošní rok, v němž jí patří 17. pozice.

Po velmi vyrovnaném utkání s Eugenií Bouchardovou začala svou pouť na amerických betonech porážkou Lucie Šafářová. V žebříčku jí ale i nadále patří 28. pozice. I u ostatních českých hráček v první dvoustovce pořadí došlo jen k velmi kosmetickým či žádným změnám. Velké propady ale zaznamenaly Andrea Hlaváčková (nyní 217., původně 201.), Petra Cetkovská (nyní 234., původně 164.) a Tereza Martincová (nyní 266., původně 221.).