Trenér Kvitové o konci na US Open: Petře chyběla víra v sebe sama

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Petra Kvitová na sebe před US Open nechtěla vytvářet tlak. První zápasy předváděla dobrý výkon a ani s rozjetou Arynou Sabalenkovou nehrála vyloženě špatně. Přesto konec ve třetím kole jen podtrhl její nejhorší sezonu na grandslamech. Trenér Jiří Vaněk přiznal, že po náročném programu, kdy za sezonu odehrála 56 zápasů, už byla tenistka unavená.

Pět turnajových vavřínů – perfektní sezona Kvitové s jedinou kaňkou. Grandslamy prostě letos nevyšly. Ve Wimbledonu si svou daň vybrala nervozita, na US Open česká jednička zase možná dojela na velké množství zápasů. „Myslím, že Péťa už je z celé sezony trochu unavená. V New Havenu jsme skrečovali kvůli ramenu, celý její pohybový aparát stagnuje,“ vysvětloval trenér Vaněk.

O tom už hovořila sama Kvitová na tiskové konferenci po prohraném zápase. „Tělo je tak nějak v rozkladu,“ říkala ohledně velké zápasové porce. Hovořila i o servisu, který jí v New Yorku nechodil, jak si sama přála. Dále to komentoval ale nechtěla. „Při druhém servisu se nemůže dostatečně prohnout, možná z toho pramenilo hodně dvojchyb,“ objasňoval za ni Vaněk.

Když se k tomu přidala nastartovaná a sebevědomá soupeřka, která navíc byla ve formě, bylo už trochu rozhodnuto. „Řekl bych, že jí nejvíc chyběla víra v sebe sama. Byla připravená na to, že Sabalenková je ve formě a bude hrát vabank,“ pokračoval trenér Kvitové.

A samotný zápas třetího kola? Kvitová především nezvládla klíčový gem za stavu 5:5. „Péťa si hned na začátku prohrála servis, pak sice srovnala, ale pořád se trošku bála. Soupeřka ji tlačila z druhého servisu. Klíčový byl pokažený gem za stavu 5:5. Tam se Petra zlomila. Sabalenková se chytla a ve druhém setu už hrála jak stroj a všechno pozabíjela.“

Zbytek utkání už byl jasnou záležitostí. Kvitová neměla možnost se něčeho chytit. „Kdyby se povedl urvat první set, bylo by to pro Péťu jiné. Takhle viděla, jak hraje soupeřka skvěle. Zároveň věděla, že sama musí pořád k vítěztsví vyhrát dva sety. Řekl bych, že podlehla tomu tlaku,“ zhodnotil zápas Vaněk.

Nezbývá než znovu nabrat síly a soustředit se na grandslamový rok 2019...