ITF v Plzni: Do hlavní soutěže postoupila pouze Kolodziejová

- Filip Lefenda

Plzeňský turnaj žen s celkovou dotací 25 tisíc amerických dolarů měl v pondělí na svém programu zápasy druhého kola kvalifikace. K vidění bylo šest utkání a v každém z nich se představila i některá z šestice českých hráček. Role favoritek však ve většině plnily případů tenistky ze zahraničí.

Na divokou kartu startující semdnáctiletá Tereza Procházková svedla bitvu s o devatenáct let starší Italkou Albertou Briantiovou, hráčkou, která kdysi figurovala v žebříčku na 55. pozici. Ačkoliv je v současnosti Briantiová až 425., proti mladé Češce byla i tak obrovskou favoritkou. Svou roli nakonec splnila, vítězství se však nerodilo vůbec lehce. Procházková v obou setech držela vždy krok do stavu 4:4, poté ztratila shodně dvě hry v řadě, což ji nakonec stálo i zápas.

S italskou sokyní se utkala rovněž Kateřina Kramperová a i ona zanechala na plzeňském kurtu proti favoritce dobrý dojem, byť to nakonec na postup nestačilo. V první sadě nabrala Češka manko tří her a prohrávala 1:4, zlepšená hra však znamenala srovnání. Koncovku ale zvládla přeci jen lépe Dentoniová, která brala úvodní dějství poměrem 6:4. V tom druhém na tom byla od počátku lépe Kramperová, která si díky dobrým číslům na podání udržovala odstup, což ve finále znamenalo výsledek 6:3. Rozhodující třetí set byl pak vyrovnaný do stavu 3:3. V sedmé hře ztratila Češka servis a soupeřka brejk záhy i potvrdila. Další ztracené podání bylo k vidění i v deváté hře a zápas jím skončil. "Byl to dobrý zápas, bylo to vyrovnané do poslední chvíle, ale na konci jsem udělala pár chyb, které jsem nemusela, a stály mě zápas. Celkově si myslím, i když to zní divně, tak jsem dneska hrála lepší tenis, ale bohužel to nestačilo," zhodnotila své dnešní účinkování Kramperová.

Barbora Miklová v souboji s pátou nasazenou Anastasií Šošynovou z Ukrajiny nepřekvapila. Do utkání sice vstoupila rychlým brejkem, avšak soupeřka dokázala bleskově reagovat stejnou mincí a poté se již sama chopila taktovky prvního setu, který skončil jejím vítězstvím v poměru 6:4. Stejné skóre se z pohledu ukrajinské vítězky zrodilo také ve druhé sadě, ačkoliv v ní Miklová v jednu chvíli vedla 3:1. Šošynová ale srovnala na 3:3 a nerozhodný stav platil také po dalších dvou gemech. V desáté hře šla Miklová za stavu 4:5 ze svého pohledu podávat na udržení se v utkání, tento moment ale neustála a s plzeňským turnajem se tak rozloučila.

Navzdory horšímu žebříčkovému postavení byla Monika Kilnarová v souboji s Bosňankou Burgičovou Buckovou řečí sázkových kurzů favoritkou. Ty naplňovala do konce prvního setu, který ovládla poměrem 6:3. Poté se však Češka "sesypala", když ve druhém setu utrpěla nepopulárního kanára. Zlepšení dlouho nepřicházelo ani ve třetím dějství, ve kterém nabrala Kilnarová rychle manko čtyř her, které znamenalo již deset prohraných her v řadě. Poté se mladá Češka přeci jen trochu zvedla, na víc jak na výsledek 6:3 už to ale nestačilo.

Česko-slovenský souboj obsaraly Lenka Juríková s Dianou Šumovou. Favorizovaná Juríková ovládla v půlce června přerovský turnaj ITF, od té doby však čekala na vítězství v soutěžním zápase. Zlomit trýznivou šňůru prohraných zápasů se jí podařilo až nyní proti o čtyři roky mladší Šumové, přestože se její vítězství nerodilo vůbec lehce. Úvodní dějství totiž prohrála poměrem 4:6 a až poté získala na kurtu převahu, což vyústilo ve vítěství v následujících dvou sadách po výsledcích 6:2 a 6:1.

Poslední českou nadějí v kvalifikaci byla Miriam Kolodziejová. V cestě jí ovšem stála šestá nasazená Rumunka Eneová, která letos na antuce disponovala bilancí 27 výher ku 14 porážkám. I navzdory žebříčkovému postavení ale byla mírnou favoritkou zápasu česká tenistka. Ta se s touto rolí nakonec dokázala popasovat skvěle, i když zejména první set měl velmi divoký průběh. Kolodziejová totiž prohrávala již 1:4, přičemž soupeřka měla výhodu dvou získaných servisů. Tenistka původem ze severních Čech dokázala srovnat stav, poté ale opět ztratila své podání, ale i sadu následně ze stavu 4:5 otočila. Ve druhém dějství již vše nasvědčovalo snadné výhře Kolodziejové, která vedla 5:1. Eneová ještě dokázala utkání mírně zdramatizovat a snížit, ale česká hráčka si nakonec po výhře 7:5 a 6:3 zahraje v hlavní soutěži.

"Občas se mi stane, že mám začátek zápasu horší, že mi to uteče, a pak to musím dotahovat. Naštěstí se mi to povedlo a vyhrála jsem první set," vysvětlovala Kolodzieová netradiční průběh první sady. Se svým výkonem ale rozhodně spokojena nebyla. "Vůbec se mi nehrálo dobře, cítila jsem se špatně jak na nohách, tak úderově. Jsem ráda, že jsem to zvládla, ale bylo to šílené," svěřila se.

2. kolo kvalifikace

Anastasija Šošynová (UKR, 490) – BARBORA MIKLOVÁ (890) 6:4, 6:4

Alberta Briantiová (ITA, 425) – TEREZA PROCHÁZKOVÁ ( - ) 6:4, 6:4

Corrina Dentoniová (ITA, 405) – KATEŘINA KRAMPEROVÁ (743) 6:4, 3:6, 6:3

Lenka Juríková (SVK, 475) – DIANA ŠUMOVÁ (673) 4:6, 6:2, 6:1

Ema Burgičová Bucková (BIH, 500) – MONIKA KILNAROVÁ (1010) 3:6, 6:0, 6:3

Cristina Eneová (ROU, 497) – MIRIAM KOLODZIEJOVÁ ( - ) 5:7, 3:6