Konec grandslamové sezony: V Kvitové se mísily pocity

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Petra Kvitová zažívá velmi povedenou sezonu. Jeden úspěch jí však mezi pěti (minimálně) turnajovými trofejemi bude v sezoně 2018 jistojistě chybět – velký výsledek grandslamu. Kvitová na sebe nechtěla na US Open vyvíjet tlak. Nehroutila by se ani z porážky v prvním kole. „A nebudu tu sedět a brečet ani teď,“ říkala po porážce od Aryny Sabalenkové před branami osmifinále.

„Grandslamová sezona je u konce,“ slyšela Petra Kvitová konstatování novinářky po prohraném zápase. Skoro to vypadalo, že onu větu přijala česká tenistka s povděkem. Na turnajích velké čtyřky se trápila, v sezoně 2018 ani jednou neprošla přes třetí kolo. „Trochu se to teď ve mně mísí. Chvíli jsem smutná, chvíli naštvaná, chvíli v pohodě. Záleží na tom, jaká vlna přijde.“

Pád ve Wimbledonu způsobený přehnaným očekáváním a nervy skousávala jen velmi těžko. Na US Open už to takové nebylo. „Právě s tím, jak jsem se vyrovnala s tlakem před turnajem, jsem asi nejvíc spokojená,“ říkala Kvitová. 

Spokojená byla i s hrou, kterou na kurtu následně předváděla. „První dva zápasy jsem navíc odehrála velmi dobře – ty dva zápasy, které jsou pro mě kvůli tlaku tolik těžké,“ pokračovala česká reprezentantka ve výčtu pozitiv. Už na sebe zkrátka nenechala tolik padat tíhu okamžiku, což bylo na kurtu vidět. 

Psychicky byla Kvitová určitě nejstabilnější ze všech letošní grandslamů. Porážku před osmfinále dokáže hodit rychleji za hlavu než ty v Melbourne, Paříži, a především tu z Londýna. „Bude snazší se přes to dostat. Wimbledon je spjatý se vším, co se tam v minulých letech odehrálo,“ uvedla Kvitová.

Snadněji se bude vyrovnávat s vyřazením i kvůli tomu, jaká hráčka stála v posledním zápase na druhé straně. Sabalenková v ohromné formě byla prostě lepší, jak uvedla sama Kvitová. „Tady každý nechá všechno. Hráčky se tu hecují k nejlepším výkonům,“ věděla.

Samozřejmě, sama Češka si také nepočínala bezchybně. Servisem si nepomohla a ztracený gem na podání za stavu 5:5 jí také úplně nevyšel. „Vyrobila jsem moc dvojchyb. Bez nich by zápas vypadal jinak. Měla jsem šance v prvním setu, jednu jsem využila, další ne. Druhý set už ovládla soupeřka a já na její palbu nenašla odpověď.“ 

Servis Kvitové v New Yorku nepsal celý týden. Moc o něm ani mluvit nechtěla. Uvedla jen to, že její tělo potřebuje odpočinek. 

Pak už se zase s týmem kolem trenéra Jiřího Vaňka dá na další cesty. V sezoně ji zbývají pořád dva vrcholy. S největší pravděpodobností se ukáže v Sinagapuru i na domácím finále Fed Cupu. 

„Pravděpodobnost, že se podívám do Singapuru, je docela velká. Stoprocentní to není ale. Ještě jsou dva turnaje před tím. Pořád se o něco hraje, i když ta grandslamová sezona je u konce. Na Fed Cup se těším, doma je to něco jiného – navíc finále, sakra těžké finále,“ pronesla s tím, že netuší, kdo by měl za tým USA nastoupit. 

Kvitová ví, že by se měla soustředit na tyto dva nové cíle a výsledky na největších turnajích se už dále netrápit. „Měla bych letos dát grandslamy na druhou kolej a být spokojená s tím, co jsem dokázala na ostatních turnajích. Odehrát 56 zápasů, to je úctyhodné. Po lednu bych asi takové číslo netipovala.“ 

Už tak vysoké číslo navíc v následujících týdnech ještě poroste... O kolik? To se uvidí.