Zahozené mečboly i slzy. Tiebreaky gigantů vyvolaly řadu bitev a emocí

- Radek Štohl

Je-libo tiebreak? Pak se máte na co těšit. Koření třetího kola US Open mezi Rogerem Federerem a Nickem Kyrgiosem je atraktivní nejen kvůli dvěma různým tenisovým stylům, ale také díky skutečnosti, že ve vzájemných zápasech dominují zkrácené hry.

Statistiky vypadají k neuvěření. Federer a Kyrgios včetně Laver Cupu proti sobě nastoupili čtyřikrát. Všechny zápasy došly do závěrečné sady, (právě v Praze se hrál jen super tiebreak) přičemž z jedenácti setů bylo k vidění hned devět tiebreaků. V sedmi z nich poražený tenista získal minimálně pět bodů.

Vůbec první vzájemné klání se mezi oběma uskutečnilo před více než třemi lety v Madridu. Tehdy ve více než dvou a půl hodinovém zápase uspěl Kyrgios, australský tenista zvládl odvrátit dva mečboly a nakonec uspět 6:7(1), 7:6(5), 7:6(12).

Druhý zápas měl nastat o téměř dva roky později v Indian Wells, Kyrgios ale něj nenastoupil kvůli žaluečním problémům. Aby to tenistům nebylo líto, tak se utkali hned na dalším Masters v Miami. A zase se jednalo o velkou tenisovou bitvu.

Jak velký zápas se v minulé sezóně uskutečnil napovídají samotné tiebreaky. V prvním z nich vedl Australan 9:8 a podával na výhru v setu, ten přesto nevyhrál. Ve druhém setu byl Federer za stavu 5:4 dva míčky od výhry, mladší tenista si ale vynutil třetí sadu. V její zkrácené hře Kyrgios měl 3:1 navrch, po skvělém finiši ale uspěl zkušenější protihráč 7:6(9), 6:7(9), 7:6(5).

Přesuňme se o půl roku dále. V Praze se odehrál první ročník Laver Cupu a Roger Federer se s Nickem Kyrgiosem potkali potřetí. Druhý jmenovaný vyhrál první sadu, ve druhé sice vedl Federer, ten ale náskok ztratil. Set rozhodl tiebreak, v němž zástupce týmu Evropy měl k dobru stav 6:3, sadu však uzavřel až o pět míčků později.

Závěrečný super tiebreak mohl Kyrgios ukončit ve svůj prospěch, rovněž však ztratil tříbodové vedení a za stavu 9:8 na returnu přepálil míček do autu. O pár okamžiků později se už radoval Federer, který po výhře 4:6, 7:6(6), 11:9 dovedl Evropu k prvnímu vítězství. Zatímco domácí výběr slavil, Nick Kyrgios měl po závěru duelu slzy v očích.

Počtvrté a zatím naposledy se střetli letos ve Stuttgartu. Úvodní dějství mělo zápletku v tiebreaku, ve kterém nedůrazný Federer na soupeře nestačil. Druhá sada měla velmi jednoznačný průběh pro bývalou jedničku. Jelikož třetí set nenabídl žádný brejk, šlo se do zkrácené hry. V té Kyrgios vedl 3:1. Federer pak otočil na 5:4 a šel podávat. Mladšímu z tenistů sice ještě dovolil se dostat zpátky do hry, po sadách 6:7(2), 6:2, 7:6(5) ale zvrátil celý průběh duelu.

Na začátku září čeká tenisty další vzájemný zápas. Prvně se utkají na grandslamovém turnaji a znovu se dá očekávat velmi vyrovnaný duel, ve kterém by neměl chybět tiebreak. I když Federer v průběhu podniku uvedl, že se jedná o nejpomalejší kurty za poslední roky. Bude na tom něco pravdy a zmizí ve třetím kole tiebreaky?