Plíšková po zápase s nastřelenou soupeřkou: Už nechci hrát strojově

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Poprvé jsme letos viděli Karolínu Plíškovou ve Flushing Meadows na kurtu v rámci večerní session. Že se zápas dohrával až po půlnoci newyorského času, jí radost neudělalo. Spokojená ale mohla být s výkonem, který podala proti domácí Sofii Keninové, která jí nedala nic zadarmo. Po prohře 4:6, 6:7(2) zaujala 20letá Američanka i svým vystupováním na kurtu mezi výměnami...

Dva brejky za zápas, pokaždé v třetím gemu sady. Servis Plíškové ale i přes zaváhání ve dvou gemech pod newyorským osvětlením rostl. Es mladé hráčce dokonce nasázela jedenáct. „Šance na výhru v zápase roste s dobrým servisem,“ uvedla správně Plíšková.

Hru se Plíšková snažila kořenit, už žádné rány zleva doprava. Těch náběhů na síť, čopů je zkrátka od začátku působení Conchity Martínezové (i Rennae Stubbsové) ve hře Plíškové víc. Ve třetím kole US Open navíc několikrát vytáhla další novinku. Keninovou se snažila rozhodit přeliftovaným forhendem. „Nebylo to úplně to, co jsem chtěla. Byly to spíš takové polokopečky,“ smála Plíšková s tím, že se snaží rytmus hry měnit víc a víc.

„Ty trenérky mě do té komplexnosti hodně tlačí. Víc mě nutí chodit na síť, použít čop, zahrát topspin... Hlavně aby to nebylo pořád stejné, aby to nebylo strojové. To se pak se mnou každý dostane do nejlepšího tenisu,“ prozřela Plíšková.

Po zápase ale tenistka cítila, že kromě komplexnosti by měla stále přidávat i na razanci jednotlivých úderů. „Měla jsem hrát víc agresivně. Ona do toho chodila dost. Mohla jsem být odvážnější a do něčeho o něco víc jít.“

Soupeřka do toho skutečně chodila. Mimo výměny navíc působila kolikrát přemotivovaně. Před údery poskakovala, až to přišlo Plíškové zvláštní. „Byla jsem na to připravená, navíc jsem s ní hrála dva roky zpátky. Věděla jsem, že je trochu nastřelená,“ smála se české dvojka.

„Snažila jsem se to uklidnit, ona to hrozně hnala. Když vyhrála dva nebo tři body, chtěla jsem ji zbrzdit a rytmus jí narušit,“ pokračovala rodačka z Loun. Na výrazy soupeřky se snažila nedívat.

Plíšková je na US Open znovu v osmifinále a už vyhlíží další zápas. Čeká ji postrach českých singlistek. Ashleigh Bartyová už vyřadila Lucii Šafářovou i Karolínu Muchovou. „Ona je nepříjemná. Má to hodně z toho debla – umí servis, return, i skvěle na síti. Není to tak, že by nedala žádný míč zadarmo, taky někdy zkazí. Variant hry má hodně: čopovaný bekhend, chodí hodně na síť,“ předvídala Plíšková, co může v dalším kole čekat. To bude na programu v neděli.