Štěpánek odhalil tajného hosta rozlučky. Radek je jako bratr, říká tenista

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Parádní zpráva z Flushing Meadows. Známe dalšího hosta akce Český lev se loučí. Zkušený deblista se Štěpánkem vyhrál dva grandslamy a (jak sám říká) na kurtu často spolu skutečně kouzlili. Už tušíte, o koho jde? Na rozlučce českého tenisty samozřejmě nemůže chybět Leander Paes!

„Už se nemohu dočkat!“ začal Paes vyprávět zástupcům českých médií na US Open krátce poté, co potvrdil, že na akci Český lev se loučí přislíbil účast.

Se Štěpánkem společně dlouhou dobu váleli v deblu. Zvládli vybojovat dva grandslamové tituly – v roce 2012 na Australian Open a o rok později i na US Open. „Myslím, že jsme na kurtu skutečně kouzlili. Rozdávali jsme radost,“ říkal indický tenista.

Se Štěpánkem měl Paes speciální vztah – jak na kurtu, tak mimo něj. „Je pro mě jako bratr. Nás vztah není o grandslamech nebo o turnajích, co jsme spolu vyhráli. Ta chemie mezi námi je skutečně jako mezi bratry.“

Z čeho soudíte, že jste jako bratři?
Radek má velké srdce. Je upřímný. Pro lidi, na kterých mu záleží, udělá všechno. A taky protože ho rád zlobím. (směje se) S Radkem budu mít vždy velmi speciální vztah.

Jak dlouho jste se rozhodoval, jestli se akce zúčastníte? Jak ta dohoda probíhala?
Jsme k sobě s Radkem oba hodně upřímní. Když něco potřebuji, Radka se zeptám a vím, že pro to udělá všechno. Když se mě ptal, přišlo slušné: „Mohl bys..? Co myslíš...?“ Já jsem jen vypálil: „Kdy a kde?“ (směje se)

Bude to spíše zábava, nebo budete hrát naplno?
Budu se snažit hrát stoprocentně naplno. On na kurtu určitě taky vyběhá všechno, každý míč! Samozřejmě to ale bude i zábava. Vím, že tam budou singly i debly. Hlavní důvod, proč tam všichni budeme, je vzdát hold hráči, který toho v kariéře tolik dosáhl. Podívejme se na jeho výsledky v Davis Cupu. České republice ho s ostatními členy týmu vyhrál dvakrát, vyhrál i ten pátý zápas.

S Radkem jste toho prožil hodně. Vzpomenete si ale na první společné setkání? Jaký jste z něj měl pocit?
To už je hodně dlouho. Ve všem, co dělal, byla vždy vidět vášeň, a to jsem věděl už od prvního setkání. Měli jsme podobné podmínky v tom smyslu, že jsme museli oba dva velmi tvrdě pracovat, abychom si vysloužili respekt. V Indii se prostě musí makat, aby se člověk v tenise prosadil. Všichni moji spoluhráči z České republiky – ať už to byl Martin Damm, David Rikl nebo i Radek Štěpánek – na sobě také velmi tvrdě pracovali.

Jaké máte vzpomínky na hraní v České republice?
Mou kariéru lemovaly chvíle se spoustou lidí z České republiky. Kdybych zažádal o české občanství, tak si myslím, že ho dostanu. (směje se) Tu zemi mám moc rád, lidi z Česka také. Pamatuji si Davis Cup v Příbrami nebo to, jak jsem několik let jezdil do Prostějova hrát, nebo tréninky v Praze.

Chtěl byste po kariéře taky takovou rozlučku?
To by bylo pěkné. Každý má sice svůj styl, ale taková rozlučka je moc pěkná. Je skvělé, když vám přijdou takoví hráči jako Novak, Radek a další, co tam budou. Tenis to bezpochyby bude skvělý. Bude to mít nasazení, ale zároveň to bude zábava. Určitě tam bude spousta šokujících okamžiků. Pro mě bude skvělé mít zase Radka na kurtu, na své straně sítě.

Akce Český lev se loučí se bude konat v pražské O2 areně ve čtvrtek 18. října. Zbývá několik posledních vstupenek. „Když jsem viděl, jak rychle se to vyprodává, říkal jsem Radkovi, že mám v Indii větší stadion – pro sto tisíc lidí,“ smál se Paes. Vstupenky můžete nakoupit zde.