Svijany Open 2016: Šafránek zaznamenal druhou výhru v hlavní soutěži challengeru v kariéře

- Filip Lefenda

Liberecký challenger s názvem Svijany Open 2016 v pondělí otevřel pomyslné brány hlavní soutěže. V té se v rámci dvouhry představili Dominik Kellovský s Václavem Šafránkem. Další tři Češi figurovali ve čtyhře, jeden pak ve finálovém kole kvalifikace.

Úvod pondělního programu patří v Liberci posledním čtyřem zápasům kvalifikační fáze. Své vystoupení má již za sebou Dominik Süč, který se na centrálním dvorci utkal se silně favorizovaným Švédem Markusem Erikssonem. Zpočátku to vypadalo, že by se pětadvacetiletý Čech mohl postarat o překvapení, když v úvodním setu přehrál soupeře ve zkrácené hře. Poté ale dostal zápas jasný spád. Švéd ovládl obě další dějství shodně 6:2 a je to tak právě on, kdo si na severu republiky zahraje v hlavní části. Rodák z Moravské Třebové se v duelu trápil zejména po druhém podání, kde uhrál jen 25 procent míčů a nastřádal celkem sedm dvojchyb. "Začal jsem dobře, první set jsem vyhrál, a pak jsem bohužel polevil a nehrál jsem už tak dobře. On zahrál pár míčů lépe než já a byl lepší," hodnotil v pozápasovém rozhovoru utkání Süč, který následně hovořil i o své bohaté kariéře.

Úspěšným kvalifikantem se stal Norbert Gombos, který přehrál Švéda Carla Soderlunda. "V prvním setu byly trošku jiné podmínky, hrálo se mi těžko, byla celkem zima, bylo zamračeno, což možná více vyhovovalo mému soupeři, který nedělal chyby a dobře servíroval. Ve druhém setu byl zlomový druhý gem, v němž jsem odvracel dva gemboly a jakmile jsem vyrovnal na 1:1, tak mě to nakoplo a začal jsem hrát více agresivně. Nakonec rozhodlo, že jsem dělal méně chyb a hrál agresivně, což soupeři nesedělo," vysvětlil pro Tenisový svět po utkání.

Hlavní soutěž v pondělí nabídla tři utkání dvouhry, v nichž se ve dvou z nich představili i Češi. Dominik Kellovský se utkal s Belgičanem Arthurem de Greefem, antukovým specialistou, jenž se v letošní sezóně mohl pyšnit bilancí 36 výher a 16 proher. To Kellovský vykazoval na zmíněném povrchu vyrovnanou bilanci osmi výher i porážek. V žebříčku je na tom navíc Čech o více jak 400 míst hůře, a tak i v tomto případě vstupoval do zápasu v roli favorita zahraniční tenista.

V úvodním setu si oba soupeři drželi servis s velkým přehledem a poté, co první dějství nenabídlo ani jeden brejkbol, se muselo o jeho vítězi rozhodnout až v tiebreaku. V tom se Kellovský dokázal dostat do vedení 6:4, ale na setbol na svém servisu zaznamenal dvojchybu a nakonec zkrácenou hru ztratil poměrem 6:8. Ve druhém setu český tenista zaznamenal brzký brejk, tuto výhodu ale poté ztratil a Belgičan srovnal na 4:4. Na to ale Kellovský zareagoval nejlépe jak mohl, opět sebral soupeři servis a sadu již dopodával. O postupujícím do druhého kola tak musel rozhodnout třetí set, ve kterém havířovský rodák dokázal držet se soupeřem krok pouze do stavu 2:2. Poté ztratil čtyři hry v řadě a soupeřem Alexeje Vatutina v dalším kole tak bude Arthur de Greef.

"Zápas byl z mého pohledu vyrovnaný, bohužel rozhodlo pár balonů. Myslím si, že hodně důležitý byl ten první set, který jsem měl velmi dobře rozehraný, a asi mi tam chybělo trošku štěstí na konci tiebreaku," hodnotil utkání Kellovský.

To v duelu Václava Šafránka s Mikim Jankovičem ze Srbska se očekával velmi vyrovnaný zápas. Na vzájemná utkání sice vede Jankovič 2:0, obě utkání ale byla již ze sezóny 2013 a navíc z tvrdého povrchu. Předzápasová očekávání byla naplněna a diváci byli svědky vyrovnaného boje. Jankovič si sice již po třech odehraných gemech přivolal na kurt lékaře, ale poté dokázal svého soupeře přehrát a první dějství ovládl poměrem 6:4. Šafránek ale do druhé sady svou hru zlepšil a po výsledku 6:2 srovnal stav utkání. Ve třetím setu pak český tenista odvrátil dva brejkboly a sám proměnil svůj jediný, když Jankovičovi nevyšel náběh na síť. Šafránek poté utkání již bez komplikací dopodával a ve druhém kole si zahraje z lepším ze zítřejšího souboje mezi Zdeňkem Kolářem a pátým nasazeným Kimmerem Coppejansem. "Myslím si, že jsem se hodně zlepšil ve druhém a ve třetím setu, v tom prvním jsem byl trošičku pasivní. Ve druhém jsem ale začal být pozitivní, začal jsem se hecovat a to bylo důležité," vysvětloval český tenista.

Dva zápasy nabídlo i úvodní kolo čtyřhry. Lukáš Dlouhý vyzval po boku Jürgena Melzera polsko-rumunskou dvojici Bednarek, Ungur. V obou případech se jednalo v rámci páru o premiérovou spolupráci. V úvodním setu dokázala česko-rakouská dvojice vyhrát dva servisy soupeřů přes rozhodující bod a byla z toho na první pohled jednoznačná výhra 6:2. Do druhého dějství ale lépe vstoupili soupeři a sada se nakonec rozhodovala až v napínavém tiebreaku, který nakonec ovládli hráči ověnčení grandslamovými tituly poměrem 10:8.

"Bylo to těžké první kolo, člověk nikdy neví, jak to v prvním utkání sedne. V první setu jsme vyhráli dvě shody, které jsme měli vyhrát a podrželi jsme si všechny servisy. V tom druhém jsme začali hůře, ale dokázali jsme se z toho oklepat a ten tiebreak byl složitý. Čelili jsme setbolu na returnu, ale pak přišly dva vítězné míče od Jürgena a byla z toho výhra," zhodnotil zápas Dlouhý.

Na divokou kartu startující Lubomír Majšajdr s Martinem Zahrádkou se v posledním utkání dne pokusili zaskočit favorizovaný tandem, který tvoří Sander Arends z Nizozemí a Adam Majchrowicz z Polska, avšak na mladší pár nestačili a nakonec podlehli 1:6 a 3:6.

3. kolo kvalifikace

DOMINIK SÜČ (1202) – Markus Eriksson (SWE, 412) 7:6(2), 2:6, 2:6

Norbert Gombos (SVK, 313) – Carl Soderlund (SWE, 423) 2:6, 6:3, 6:3

Vadym Ursu (UKR, 653) – Germain Gigounon (BEL, 327) 4:6, 4:6

Kamil Majchrzak (POL, 302) – Jonathan Eysseric (FRA, 347) 6:1, 7:5

1. kolo hlavní soutěže

DOMINIK KELLOVSKÝ (591) – Arthur de Greef (BEL, 175) 6:7(6), 6:4, 2:6

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (344) – Miki Jankovič (SRB, 256) 4:6, 6:2, 6:3

Miljan Zekič (SRB, 198) – Alexej Vatutin (RUS, 270) 3:6, 3:6

1. kolo čtyřhry

Tomasz Bednarek (POL), Adrian Ungur (ROU)  – LUKÁŠ DLOUHÝ, Jürgen Melzer (AUT) 2:6, 6:7(8)

Sander Arends (NED), Adam Majchrowicz (POL) – LUBOMÍR MAJŠAJDR, MARTIN ZAHRÁDKA 6:1, 6:3