Češi v akci: Hlavní soutěž v Liberci odstartovala, Martincová ve Florianopolis přehrála Janiovou

- Filip Lefenda

Tereza Martincová se na turnaji WTA ve Florianopolis představí jak v singlu, tak i v deblu. Tenistka, která minulý týden vypadla v Praze hned v úvodním kole, svedla bitvu s maďarskou kvalifikantkou Janiovou. Liberecký challenger má na programu finálové kolo kvalifikace, rozeběhne se ovšem i hlavní část ve dvouhře a čtyřhře.

Tereza Martincová plnila proti Janiové i navzdory mírně horšímu žebříčkovému postavení roli favoritky. Zásluhu na tom má především tvrdý povrch, na kterém její soupeřka v letošní sezóně stála jen dvakrát, a sice s padesátiprocentní úspěšností. To Martincová zaznamenala na "hardu" čtyři vítězství oproti třem porážkám. Jediný dosud hraný vzájemný zápas se datuje do roku 2013. Na antuce v italském Gradu se tehdy z vítězství ve dvou setech radovala česká hráčka.

V utkání byly papírové předpoklady naplněny a Martincová se hned od úvodních míčků chopila otěží zápasu. V něm si sice hned třikrát prohrála svůj servis, ale v celém průběhu obou setů konstatně udržovala své vedení a po výhře 6:3 a 6:2 se může radovat z postupu do druhého kola. V něm se utká s lepší ze souboje mezi osmou nasazenou Pereiraovou a šťastnou poraženou z kvalifikace Kičenokovou.

Martincová se následně po boku Cepedeové představí také ve čtyhře. Soupeřkami bude brazilsko-argentinské duo Pigosssiová, Podoroská. Zápas nemá řečí sázkových kurzů favorita, k vidění by tak měla být vyrovnaná bitva.

Zraky českých tenisových fanoušků se upíraly rovněž k libereckému challengeru. Dominik Süč zde proti Švédu Erikssonovi putování kvalifikací do úspěšného konce nedotáhl. Dominik Kellovský s Václavem Šafránkem si pak střihli zápasy v rámci hlavní soutěže, která se v pondělí rozbíhá ve dvouhře i deblu. První jmenovaný nestačil na Belgičana De Greefa, druhý zazářil proti Srbu Jankovičovi. Ve čtyřhře se z Čechů představí Lubomír Majšajdr s Martinem Zahrádkou, kteří spolu hrají v páru, a také Lukáš Dlouhý, jenž v Liberci spolupracuje s Jürgenem Melzerem. 

Ženský turnaj ITF v Plzni měl na programu závěrečné kolo kvalifikace. K vidění bylo celkem šest zápasů, přičemž všechny měly česká zastoupení. Ve většině případů ale byly domácí tenistky papírovými outsiderkami, což se potvrdilo a právo startu v hlavní soutěži si z našich hráček vybojovala pouze Miriam Kolodziejová.

Zpět k mužům. Na slovenské půdě se tento týden hraje "desítka" v Piešťanech. Do pondělního druhého kola kvalifikace by mělo zasáhnout osm Čechů. Otázkou však je, jaká bude skutečnost. Po nočních přívalových deštích jsou totiž vyřazeny z provozu hned čtyři dvorce z šesti. 

ATP/WTA

Brasil Tennis Cup, Florianopolis (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD, 1. kolo)

TEREZA MARTINCOVÁ (266.) – Reka-Luca Janiová (HUN, 239) 6:3, 6:2

Brasil Tennis Cup, Florianopolis (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD, 1. kolo čtyřhry)

Laura Pigossiová (BRA), Nadia Podoroská (ARG) – Veronica Cepedeová (PAR), TEREZA MARTINCOVÁ

CHALLENGER TOUR

SVIJANY OPEN 2016 LIBEREC (antuka, muži, 42 500 eur + H, 1. kolo)

Kompletní zpravodajství z turnaje naleznete zde.

ITF/FUTURES

Slovak F2, Piešťany (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Kompletní zpravodajství z turnaje naleznete zde.

Tennis Arena Cup, Plzeň (ženy, antuka, 25 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Kompletní zpravodajství z turnaje naleznete zde.

Challenger Banque Nationale de Grandby, Grandby (ženy, tvrdý povrch, 50 000 USD, 1. kolo)

Erin Routliffeová (CAN, 657) – BARBORA ŠTEFKOVÁ (176)

Ladies Future Vienna, Vídeň  (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo)

Christina Wolfgruberová (AUT, - ) – SABINA MACHALOVÁ ( - ) 2:6, 3:6

ANETA MIKŠOVSKÁ ( - ) – Yvonne Neuwirthová (AUT, 1063) 1:6, 2:6

Yijia Shao (CHN, 1087) – DAGMAR DUDLÁKOVÁ ( - ) 3:6, 6:1, 6:2

Eleni Daniilidouová (GRE, 787) – VERONIKA VLKOVSKÁ (1070) 4:6, 1:3, skreč

Ladies Future Vienna, Vídeň  (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Jana Jaisová (GER), Laura Svatíková (SVK) – DAGMAR DUDLÁKOVÁ, Jelena Janoševičová (SRB) 2:6, 1:6


Galerie