ITF a challenger v Praze: Lottnerová z kvalifikace až pro titul, Giraldo vítězem vyrovnané bitvy

- Jan Vojkůvka

Pražský dvojturnaj Challenger Tour a ITF, Advantage Cars Prague Open 2016, v neděli vyvrcholí finálovými zápasy dvouher v mužské i ženské části. Letos se diváci štvanického areálu nedočkají ani jednoho českého zástupce v posledních turnajových střetnutích. Mezi ženami si pro titul došla Němka Lottnerová, která se musela prokousat i kvalifikací.

Ženský turnaj, dotovaný 75 tisíci dolary, proti sobě svedl ve finále dvě německé tenistky. Čtvrtá nasazená Carina Witthoeftová se postavila proti úspěšné kvalifikantce Antonii Lottnerové, která v cestě za titulem v Praze vyhrála osm zápasů. Navíc dosáhla na nejcennější titul ve své sbírce, když doposud nejkvalitnější turnaj, který vyhrála, byla padesátka ve Versmoldu.

V cestě do finále Lottnerová vyřadila, mimo jiné, v kvalifikaci domácí Kolodziejovou či v semifinále nasazenou jedničku Monu Barthelovou, která ji skrečovala po úvodní sadě zápas. Stále ještě devatenáctiletá Němka navíc po dnešním finále drží sérii 13 výher v řadě, když ovládla červencový turnaj v německém Versmoldu a po dvoutýdenní pauze dominovala dvorcům i v Praze. Pohádka devatenáctileté hráčky tak pokračuje.

Favoritkou byla Witthoeftová, která se dokáže prosazovat i na turnajích WTA, ve švýcarském Gstaadu prošla před dvěma týdny do čtvrtfinále. Ta však na svůj první titul nadále čeká, když nedokázala duel se svou krajankou doservírovat. Šanci měla už v prvním setu, v němž vedla po brejku v osmé hře 5:3, ale o svou výhodu vzápětí přišla, nedopodávala úvodní dějství a na řadu nakonec musel přijít tiebreak, ve kterém byla šťastnější Lottnerová. Rozdíly mezi oběma hráčkami se ukázaly v prostředním setu, která ovládla 6:1 Witthoeftová a zdálo se, že si čtyřka štvanického turnaje dojde pro cenný titul.

V rozhodujícím setu přitom vedla 4:0 a následně 5:2, ale opět nezvládla koncovku a doslova selhala na servisu. Lottnerová se zmohla na odpor, pěti gemy otočila vývoj setu a vyhrála 7:5, když proměnila druhý mečbol ve dvanáctém gemu.

Lottnerová až do letošní sezony vyhrála pět turnajů na okruhu ITF, které byly vesměs dotovány nejnižší částou 10 tisíc dolarů. Zvrat přišel před dvěma týdny ve Versmoldu, kde ve finále porazila Terezu Smitkovou a vybojovala titul na turnaji dotovaném 50 tisíci. Ještě cennější je však úspěch v Praze, který přinese německé tenistce také poprvé v kariéře posune do druhé světové stovky v žebříčku.

Do finále mužského turnaje se dostali Uladzimir Ignatik a Santiago Giraldo. Ignatik, Bělorus dlouhodobě trénující v Bratislavě, sice neměl v zápase se 150. hráčem světa Giraldem příliš dobrou výchozí pozici, ale v červenci se nachází ve výborné formě, vyhrál jeden turnaj futures a společně s Bundesligou vyhrál již 11 zápasů v řadě bez jediné červencové porážky.

Na druhé straně Giraldo sice nemá tak dobrou dlouhodobou formu a zejména několik překvapivých, nepříjemných, výsledků v prvních kolech na challengerech či kvalifikacích na turnaje ATP World Tour mu na sebevědomí nepřidají, ale v Praze ještě neztratil set, vyřadil postupně Mertla, Hurkacze, nasazenou jedničku Kližana a v semifinále Zdeňka Koláře.

V samotném zápase začal daleko lépe Ignatik. Giraldo se ani neprobral a už prohrával 0:3. Pak se ovšem probudil a pro změnu si několik gamů v řadě připsal on, konkrétně pět. Závěr setu si pak Giraldo již pohlídal a vyhrál 6:4.
V druhém setu byla situace velmi podobná té ze setu prvního, kdy se Ignatik rychle dostal do vedení 3:0. I tentokrát dokázal soupeře smazat jeho náskok, nicméně za stavu 3:4 pro Ignatika se hráči dlouho přetahovali o Giraldův servis a úspěšnější byl nakonec  bělorský hráč, kterému k brejku pomohlo i pár vítězných returnů, při kterých zaúřadoval jeho bekhend křížem. Celkově pak druhá polovina druhého setu vyzněla daleko lépe pro Ignatika, který se dostal do velmi pěkné herní pohody a Giralda tlačil. Po setech 6:4 a 3:6 se šlo do třetí sady. 
Za stavu 2:1 pro Giralda šel na servis Ignatik, dvakrát neuspěl v tomto gamu neuspěl na síti a možná to právě rozhodlo, proč šel Giraldo do vedení 3:1. Následně kolumbijský hráč s jistotou držel servis a když šel za stavu 5:3 utkání dopodávat, tak to vypadalo, že se mu to povede a za pár chvilek bude konec. Opak byl pravdou. Ignatik přistoupil k tomuto zlomovému gamu naprosto neortodoxně. První dva míčky vyhrál povedenými kraťasy. Další dva pak velmi důraznými údery od základní čáry, přičemž v té poslední výměně mu pomohla páska. Celkově byl však tento game velmi působivý. Těžko říct, co děsilo Giralda více, zda-li Ignatikův tvrdý tenis, kdy hrál Bělorus hodně razantní údery, nebo spíše jeho hlasový projev při výměnách, tak jako tak se Ignatik velmi sympaticky vrátil do hry a za stavu 5:4 šel podávat na udržení v zápase, přičemž také zde si počínal velmi suverénně. Nakonec tak tento zajímavý zápas došel až do tiebreaku, kde měl více štěstí Giraldo, když se mu podařilo zahrát razantní údery, které končily vynucenými chybami Ignatika, popř. vítězními míči. To mělo za následek vedení 5:0, které již zkušený antukář udržel, tiebreak vyhrál 7:2 a pražský challenger tak ovládl výhrou 6:4, 3:6, 7:6. Vítěz získal do žebříčku 90 bodů, poražený 55. Finančně pak Giraldo vybojoval 6150 eur a Ignatik 3600.
 

Finále dvouhry žen

Antonia Lottnerová (GER) - Carina Witthoeftová (GER) 7:6 (6), 1:6, 7:5

Finále dvouhry mužů
Uladzimir Ignatik (BLR) - Santiago Giraldo (COL) 4:6, 6:3, 6:7

Advantage Cars Prague Open  (ženy) den po dni

30.7.2016 ITF v Praze: Voráčová vybojovala deblový titul, finále dvouhry ryze německou záležitostí

29.7.2016 ITF v Praze: Šramková je v semifinále a útočí na nejlepší výsledek kariéry

28.7.2016 ITF v Praze: Konec českých nadějí. Allertová nestačila na Slovenku Šramkovou

27.7.2016 ITF v Praze: Špatný den Češek, uspěla jen Allertová

26.7.2016 ITF v Praze: Program narušil déšť. Kolodziejová vypadla v kvalifikaci, Krejčíková v prvním kole

25.7.2016 ITF v Praze: Češkám se nedařilo, kvalifikací prošla pouze Kolodziejová

24.7.2016 ITF v Praze: Z postupu do dalšího kola kvalifikace se raduje pět Češek

Advantage Cars Prague Open (muži) den po dni

30.7.2016 Challenger v Praze: Kolář podlehl Giraldovi a finále si na Štvanici nezahraje

29.7.2016 Challenger v Praze: Poslední Mohykán Zdeněk Kolář postoupil do semifinále! Na Kližana nenarazí

28.7.2016 Challenger v Praze: Kolář vybojoval postup do čtvrfinále!

27.7.2016  Challenger v Praze: Hernych vypadl s Laaksonenem, Šafránek prohrál s Albotem

26.7.2016 Challenger v Praze: Hernych postupuje do druhého kola, Vocel se Šátralem končí

25.7.2016 Challenger v Praze odstartoval. Mertl s Michaličkou neuspěli, postup slaví Šafránek

24.7.2016 Vocel po třísetové bitvě vyhrál ve finále kvalifikace a postoupil do hlavní soutěže

23.7.2016 Challenger v Praze: Vocel prošel do dalšího kola kvalifikace, Dlouhý padl s veteránem Moserem