Djokovič se těší do Prahy: Radek na mě vlétne jako nindža, bude to emotivní

- Jakub Slunečko

Od otcovských povinností si Radek Štěpánek zaletěl do New Yorku, aby jeho kamarád Novak Djokovič definitivně potvrdil – v Praze se mnou můžeš počítat! Srbský fenomén pak zavolal po Skypu českým novinářům a řekl, jak se na říjnovou Štěpánkovu rozlučku s kariérou těší: „Trvalo to tak dvě sekundy, než jsem Radkovo pozvání potvrdil, hned jsem řekl ano!“

Lepší jméno si snad na svou rozlučku s kariérou (v O2 aréně 18. října) nemohl Štěpánek přát. Djokovič momentálně válcuje Nadala i Federera, má za sebou vítězství na Wimbledonu a teď ve výtečné náladě oznámil, že se moc těší na diváky v Praze.

VSTUPENKY NA ŠTĚPÁNKOVU ROZLUČKU: OD 590 KČ!

Na videu vedle kamaráda Štěpánka posílal z New Yorku – dějiště US Open – rozesmáté zprávy. „Jsem připraven na US Open, ale na zápas proti Radkovi ne,“ zasmál se a připomněl tak tvrdé vzájemné boje na kurtech, při kterých ho Štěpánek nenechal ani chvíli vydechnout.

A podobný scénář očekává třináctinásobný grandslamový vítěz i v Praze, kde bude v říjnu hlavním hostem posledního zápasu Radka Štěpánka – na jeho velkolepé rozlučce s kariérou.

V jaké formě myslíte, že na vás Radek nastoupí?
Podle mě je teď Radek ve výborné formě. Je v lepší formě, než když jsem ho viděl naposledy. Slyšel jsem, že si udělal speciální přípravu v českých horách. Říkal že začal zase hrát tenis, kick box a bojová umění. Vyběhne na kurt jako bojovník nindža. (smích)

Takže očekáváte, že to bude litý boj jako za starých časů, kdy byl Radek na vrcholu?
Vždycky si pamatuju, kolik jsem toho proti němu naběhal, protože jsem běhal dopředu, dozadu… Radek mě zásoboval kraťasy, loby, čopy. Byl v tom byl specialista. Na jednu stranu jsem si to užíval, na druhou stranu ne, protože pak jsem musel strávit dvě tři hodiny s fyzio, aby mi dal dohromady záda. (smích)

Radek říkal, že vám trvalo jen dvě minuty, než jste pozvánku na jeho rozlučku přijal. Je to tak?
Myslím, že dvě minuty jsou moc. Řekl bych, že jsme se domluvili za dvě vteřiny. (úsměv) Náš vztah trvá dlouho a Radek se mi loni svěřil se svými palčivými problémy se zády. Že nemůže dál hrát na nejvyšší úrovni ve dvouhře a čtyřhře. A když mě požádal, jestli bych se zúčastnil jeho rozlučky, řekl jsem hned: „Ano!“

Jak to, že jste pozvánku přijal tak rychle?
Je pro mě ctí, že můžu být u toho a hrát s Radkem v jeho úplně posledním zápase. Jsem rád, že mě Radek pozval a že můžu sdílet tenhle výjimečný okamžik s ním, jeho rodinou, jeho týmem a fanoušky v Praze. Radek je skvělý člověk, ohromně ho respektuju a miluju jeho osobnost. Pracovali jsme spolu chvíli v jednom týmu – on jako trenér, já jako hráč. Hodně let jsme spolu trénovali, hráli proti sobě na okruhu, hráli jsme spolu čtyřhru. Zažili jsme spolu spoustu výjimečných chvil. Věřím, že v Praze to bude dost emotivní pro všechny přítomné, kteří budou moci oslavit jeho úspěšnou kariéru.

Kdy vlastně začalo vaše velké přátelství?
Když jsem jako mladý hráč přišel na okruh, našlo se pár hráčů, kteří se ke mně chovali opravdu hezky. A Radek byl jedním z nich. Už byl tehdy zavedený hráč a dával mi spoustu užitečných rad, vždycky se mnou šel trénovat a pomohl mi se vším, co jsem potřeboval. Náš vztah a přátelství se tedy vyvíjelo už od úplných počátků mé kariéry. Patnáct let jsme se pak potkávali, zažili jsme toho spolu na kurtu spoustu, spolupracovali jsme.

A teď potvrdíte své přátelství na Radkově rozlučce v Praze, jak se tam těšíte?
Byl jsem v Praze dvakrát a pokaždé jsem byl za doktorem Pavlem Kolářem, naším skvělým přítelem. Také mám dva mladší bratry, co hrají tenis. Se svými zraněními a problémy jsme potřebovali nějakou speciální radu a něco z jeho znalostí. Měl jsem šanci se projít po městě a Praha je opravdu jedno z nejkrásnějších měst na světě. Historické místo, tradice, skvělí lidé. Rád přijedu zase. Tentokrát mě doprovodí i má žena, snad si užijeme hezké chvilky i mimo tenis a Radek nám ukáže ty nejhezčí místa.