Svijany Open 2016: Süč je ve finále kvalifikace, Minář končí

- Jan Vojkůvka

Svijany Open 2016 mají za sebou úvodní kolo kvalifikace, které se stalo řádným sítem pro tuzemské tenisty. Přesto si možnost zahrát ve druhém kole bojů o postup do hlavní soutěže vybojovali tři tuzemští hráči - Dominik Süč, David Prokop a Ivo Minář.

Největším překvapením prvního kola byla bezpochyby hladká výhra Dominika Süče nad jedničkou kvalifikace, Belgičanem Geensem. Süč po dvousetové výhře zabojoval o postup do finálového kola v souboji s Mexičanem Astorgou, kterému náleží také pozice až v druhé tisícovce světového žebříčku.

V duelu s Astorgou nepovolil soupeři ani jeden brejkbol a dvorci doslova dominoval Mexičana obral o servis čtyřikrát a vyhrál 6:1, 6:2 za 62 minut. „Jsem spokojený, že jsem dnes vyhrál. Hrál jsem výborně, bez chyb. Hned jsem se dostal do vedení, v obou setech jsem vedl a dovedl jsem to do konce. Dnes mi nešel servis a bude potřeba ho zlepšit na zítřek,“ hodnotil utkání Süč. O postup do hlavní soutěže se utká se Švédem Erikssonem.

O další úspěšné postupy kvalifikací se dnes pokoušeli Ivo Minář a David Prokop.
Ivo Minář nestačil na Poláka Majchrzaka. Zápas patřil mezi ty jednoznačnější, když Polák nečelil žádnému brejkbolu a dokonce po prvním podání vyhrál 23 výměn z 25. Celkově si pak připsal výhru 6:1 a 6:3.
David Prokop svůj zápas právě hraje pak nestačil na velmi silného Belgičana Gigounona, který potvrdil roli favorita a vyhrál 6:1 a 6:2.

Do finále kvalifikace prošel hladce také slovenský tenista Norbert Gomboš, kterému za stavu 6:0, 1:0 skrečoval Slovinec Kočevar-Dešman. „Vůbec nevypadalo, že by měl nějaký problém, v prvním setu hrál, podle mě, normálně. Já hrál dobrou hru, bezchybnou. Zlomový gem byl ten, ve kterém jsem dal na 2:0. Ve druhém setu mi soupeř vzdal, řekl mi, že si něco udělal při rozehrávce, že mu píchlo v rameni, tak musel odstoupit,“ řekl po utkání Gomboš.


Filip Horanský po vyřazení v kvalifikaci



2. kolo kvalifikace:
DOMINIK SÜČ - Mauricio Astorga (MEX) 6:1, 6:2
Tak Khunn Wang (FRA) - Markus Eriksson (SWE) 6:2, 3:6, 4:6
Carl Soderlund (SWE) - Jaume Munar (ESP) 5:7, 7:6, 6:2
Norbert Gomboš (SVK) - Tom Kočevar-Dešman (SLO) 6:0, 1:0 skreč K.
Filip Horanský (SVK) - Vadym Ursu (UKR) 5:7, 3:6
DAVID PROKOP - Germain Gigounon (BEL) 1:6, 2:6
Kamil Majchrzak (POL) - IVO MINÁŘ 6:1, 6:3
Jonathan Eysseric (FRA) - Maxime Teixeira (FRA) 6:2, 6:4

Svijany Open den po dni

30.7. Svijany Open 2016: Liberecký challenger začal kvalifikací, postup slaví Minář i další Češi