ATP

Čína bude mít za chvíli profi tenisty, soudí Nadal

- Radek Štohl

Rafael Nadal se domnívá, že čínští tenisté půjdou v následujících letech hodně nahoru. Podle prvního muže světového žebříčku má nejlidnatější země světa velký potenciál, přičemž velmi záleží na kvalitních trenérech a zázemích, které bude hráčům nabídnuto.

Nadal je pravidelným účastníkem dvou velkých čínských podniků. Pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, tak pokaždé hraje na turnajích v Pekingu a Šanghaji. Druhý uvedený podnik se koná od roku 2009 a spadá pod kategorii Masters.

„Je zřejmé, že k tomu bude potřebovat dobré trenéry, kvalitní tréninková centra a akademie. Čína má neskutečný potenciál k tomu, aby své hráče vysílala do nejlepších světových akademií, ve kterých mladí hráči získají obrovské zkušenosti," nechal se slyšet španělský tenista.

„Zároveň má ty správné možnosti vytvořit ideální akademie přímo v Číně, čímž tak pro malé děti bude mít k dispozici všechny důležité vymoženosti. Jedná se také o otázku tradice a možná otázku let. Během krátké doby bude další generace na okruhu bojovat o důležité výsledky," zakončil Nadal svoji nebývalou úvahu.

Nadalovi se na turnajích v Číně daří. Peking mu přinesl dva tituly v kategorii ATP, na olympijských hrách v roce 2008 ve dvouhře nenašel jediného přemožitele. Na Masters v Šanghaji dvakrát dokráčel až do finále, loni ho ve dvou sadách přehrál Roger Federer.