Olympiáda bez obhájců zlata. Bratři Bryanové do Ria nejedou

- Daniel Kubelka, foto fb Bryan Brothers

Jako by těch ran už tenisové soutěže blížící se olympiády v Riu neměly dost. V sobotu večer oznámili obhájci zlatých medailí z Londýna, bratři Bob a Mike Bryanové, že se nepokusí navázat na svůj triumf z předchozích her. Zprávu neodletět do Brazílie oznámila bratrské dvojice na svém oficiálním facebookovém profilu.

„Po dlouhém přemýšlení jsme se rozhodli, že já (Bob) a Mike nepojedeme na olympiádu do Ria. Přesto, že bychom se velice rádi zúčastnili, jako manželé a otcové chápeme, že zdraví naší rodiny je přednější,“ uvedli obhájci zlata z Londýna na úvod své zprávy pro své fanoušky.

„Reprezentovat naší vlast je pro nás dodnes velkou ctí a zisk zlatých medailí z roku 2012 navždy zůstane nesmazatelně v našich myslích. Olympiáda pro nás znamená opravdu mnoho, oblékat dres národního týmu bude pro nás vždy velice silným zážitkem,“ píše se v pokračování příspěvku, ze kterého jasně vyplývá, jak neúčasti v Riu oba tenisté velice litují.

„Děkujeme národní tenisové asociaci za olympijskou nominaci a děkujeme našim fanouškům za neutuchající podporu. Přejeme všem sportovcům mnoho štěstí na cestě za olympijskou slávou a doufáme, že každý z nich bude vzpomínat na hry v Riu jen v pozitivním světle,“ uvedli na závěr svého prohlášení vítězové 112 turnajových trofejí včetně šestnácti grandslamových.

Odřeknutí účasti slavné bratrské dvojice je další ranou do nominace amerického tenisového týmu na olympiádě v Riu. Již dříve svůj záměr nejet do Brazílie oznámili také singlisté John Isner a Sam Querrey. Oba dva Američané se shodnou v myšlence, že tenis nepatří mezi typické olympijské sporty, neboť v průběhu sezóny mají tenisté několik vrcholů, čímž měli na mysli především čtyři grandslamové turnaje.

Kromě čtveřice Američanů se nadcházejícího sportovního vrcholu z nejrůznějších důvodů neúčastí i celá řada elitních tenistů. Ze strachu z nakažení virem zika se odhlásili Tomáš Berdych či Milos Raonic, Nick Kyrgios nejede kvůli sporu s národní asociací a Dominic Thiem už dříve uvedl, že raději pojede sbírat body do žebříčku na turnaj do Mexika.