Nadal ovládl počtvrté Toronto a slaví jubilejní 80. titul

- Filip Lefenda

Rafael Nadal získal v Torontu svůj jubilejní 80. turnajový titul, když ve finále přehrál devatenáctiletého Řeka Stefanose Tsitsipase 6:2 a 7:6(4). Na kanadském Rogers Cupu triumfoval Španěl počtvrté v kariéře.

Zisku 33. trofeje z podniku kategorie Masters se Nadal začal přibližovat hned od samého úvodu. Ve třetím gemu připravil Tsitsipase poprvé o servis a o dva gemy později svůj úspěch na returnu zopakoval. Sám Nadal byl přitom na podání suverénní – za celý první set ztratil na servisu pouze jediný míč!

Španělova dominance na podání pokračovala i v sadě číslo dvě. Nadal do ní vstoupil dalším rychlým brejkem a za stavu 5:4 podával na vítězství v utkání. Tsitsipas do té doby uhrál za celý duel na příjmu jen tři fiftýny, a tak se zdála naděje na brejk a prodloužení zápasu utopií, leč stalo se! Světová jednička poprvé ztratila servis a finále pokračovalo.

O dva gemy později se Nadal dostal do ještě svízelnější situace. Za stavu 5:6 servíroval na udržení se v setu a řeckému protivníkovi nabídl setbol, s pomocí pásky jej ale odvrátil a nakonec si přeci jen vynutil tiebreak.

V tom Nadal proměnil za stavu 6:4 hned první mečbol a oslavy jubilejního tituly tak mohly započít. „Kdybyste mi před dvěma týdny řekli, že zde vyhraji, nevěřil bych tomu,“ pronesl pak Španěl v ohlasech pro televizní stanici ESPN. „Je to opravdu skvělý způsob, jak zahájit sezónu na severoamerických betonech. Triumfu si velmi cením, tisícovku v Torontu člověk nevyhrává často. Je to pro mě velmi důležité vítězství, jsem za něj opravdu šťastný,“ pokračoval Nadal.

Podnik v Torontu ovládl počtvrté v kariéře. „Cítím se zde opravdu dobře, podle toho také vypadá má hra. Navíc jsem hrál během celého turnaje v kanadských barvách,“ vtipkoval majitel nyní již osmdesáti turnajových trofejí.

„Je to samozřejmě ohromné číslo, jsem za něj velmi rád. Více si ale vážím dalšího titulu z turnaje Masters 1000 jako takového. Vyhrát tyto turnaje je někdy těžší než na grandslamu, nenarazíte zde na lehké soupeře,“ dodal Nadal.

Rogers Cup, Toronto (muži, CAN, 5 315 025 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 1.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 15.) 6:2, 7:6(4)