Svijany Open 2016: Liberecký challenger začal kvalifikací, postup slaví Minář i další Češi

- Daniel Kubelka, foto Pavel Lebeda

V pořadí pátý a také poslední český challenger startuje o tomto víkendu v severočeském Liberci. Do bojů úvodního kvalifikačního kola zasáhne dvaatřicet tenistů včetně sedmi českých. Postup do další fáze kvalifikační části již vybojovali Dominik Süč s Davidem Prokopem a také bývalý daviscupový reprezentant Ivo Minář.

Sedmdesát šest minut potřeboval český tenista Dominik Süč na to, aby v prvním kole kvalifikace libereckého challengeru vyřadil nasazenou jedničku Clementa Geense z Belgie. Pětadvacetiletý Čech přehrál svého soupeře po setech 6:2 a 6:3, když proměnil svůj pátý mečbol v zápase.

Süč vstoupil do utkání skvěle a vyhrál úvodní čtyři hry zápasu. Geens sice vzápětí snížil na rozdíl dvou gemů, jenže český tenista jeho nápor rázně utnul a dovedl první set k vítězství 6:2. Také start druhé sady lépe vyšel našemu zástupci, který brzy připravil soupeře o servis a výhodu jednoho brejku si udržel až do konce druhého dějství.

Marek Gengel si přes výborný začátek zápasu s Jaume Munarem v Liberci druhé kolo kvalifikace nezahraje. Proti španělskému tenistovi plnícímu roli nasazené šestky sice získal první set po výsledku 7:5, další dvě sady už ale patřily jeho soupeři, přesto že český hráč vedl 3:1 v rozhodujícím třetím dějství. S turnajem se tak Gengel loučí již po pvním utkání.

V Liberci končí také další český tenista startující na divokou kartu Yvo Panák. V zápase proti Slovákovi Norbertu Gombosovi uhrál čtyři gemy a podlehl ve dvou setech, 3:6 a 1:6. Největší šanci na zvrat měl Panák na začátku druhé sady, kdy hned v první hře připravil Gombose o podání, nicméně zkušenější soupeř se tímto okamžikem nenechal rozhodit a do konce duelu již bodoval pouze on.

Český tenista Jan Zedník si druhé kolo kvalifikace v Liberci nezahraje. V úvodním zápase o postup do hlavní soutěže prohrál s Ukrajincem Vadymem Ursem hladce ve dvou setech, 0:6 a 2:6.

David Prokop je druhým českým hráčem, který uspěl v 1. kole kvalifikace libereckého challengeru. Třiadvacetiletý Čech přehrál v souboji dvou tenistů hrajících na divokou kartu Australana Adama Bronku ve dvou setech, 6:3 a 6:4.

Ivo Minář vybojoval postup do druhého kola kvalifikace libereckého challengeru. V úvodním zápase na turnaji přehrál ve třech setech Švéda Freda Simonssona 5:7, 7:6 (4) a 6:3.

David Šimůnek nenastoupil k utkání prvního kvalifikačního kola libereckého challengeru, Mexičan Mauricio Astorga tak postupuje dále bez boje.

SVIJANY OPEN 2016 LIBEREC (antuka, muži, 42 500 eur + H, kvalifikace 1.kolo)

Clement Geens (BEL)[1] - DOMINIK SÜĆ [WC]  2:6, 3:6
DAVID ŠIMŮNEK - Mauricio Astorga (MEX)  - bez boje
Carl Soderlund (SWE) - Elmar Ejupovic (GER)  4:6, 6:3, 7:6 (8)
MAREK GENGEL [WC] - Jaume Munar (ESP)[6]  7:5, 3:6, 4:6
Norbert Gombos (SVK)[2] - YVO PANÁK [WC]  6:3, 6:1
Sander Arends (NED) - Tak Khunn Wang (FRA)  2:6, 2:6
Markus Eriksson (SWE) - Cem Ilkel (TUR)  6:3, 6:4
Mate Delić (CRO) - Tom Kocevar-Desman (SLO)  4:6, 4:6
Adam Majchrowicz (POL) - Germain Gigounon (BEL)  1:6, 2:6
Vadym Ursu (UKR) - JAN ZEDNÍK  6:0, 6:2
DAVID PROKOP [WC] - Adam Bronka (AUS)[WC]  6:3, 6:4
Filip Horanský (SVK) - Maximilian Neuchrist (AUT)  2:6, 6:4, 7:6 (0)
IVO MINÁŘ - Fred Simonsson (SWE)  5:7, 7:6 (4), 6:3
Cristobal Grandon Diaz (CHI) - Maxime Teixira (FRA)  1:6, 1:6
Patrik Rosenholm (SWE) - Jonathan Eysseric (FRA)  4:6, 3:6
Kamil Majchrzak (POL) - William Flavell (GBR)[WC]  6:1, 6:0