Do srdce jí vstoupila temnota. Serena přiznala depresivní stavy

- Jan Vojkůvka

Úzkost spojená se špatnými myšlenkami, že nedělá vše tak, jak je potřeba. Serenu Williamsovou v posledních dnech a týdnech začaly stíhat psychické problémy, které zapříčinily její obavy, že není dostatečně dobrou matkou pro svou jedenáctiměsíční dcerku Alexis.

Kvůli depresím se Serena nakonec rozhodla dokonce odhlásit z probíhajícího turnaje v Montrealu. Až natolik ji špatná nálada a špatné myšlenky ovlivnily její profesionální život. Spojení rolí sportovkyně a matky není jednoduchý a se svými úzkostmi se Williamsová svěřila i na svém Instagramu.

„Minulý týden pro mne nebyl snadný. Musela jsem se vyrovnat se složitými osobními věcmi a byla jsem v depresích,“ přiznala na sociální síti Američanka. „Měla jsem pocit, že nejsem dost dobrá máma,“ upřesnila. Zpráva o trápení bývalé světové jedničky přitom může mít i za příčinu její drtivou porážku v San José, kde uhrála pouhý jeden gem s Britkou Jo Kontaovou.

 

Last week was not easy for me. Not only was I accepting some tough personal stuff, but I just was in a funk. Mostly, I felt like I was not a good mom. I read several articles that said postpartum emotions can last up to 3 years if not dealt with. I like communication best. Talking things through with my mom, my sisters, my friends let me know that my feelings are totally normal. It’s totally normal to feel like I’m not doing enough for my baby. We have all been there. I work a lot, I train, and I’m trying to be the best athlete I can be. However, that means although I have been with her every day of her life, I’m not around as much as I would like to be. Most of you moms deal with the same thing. Whether stay-at-home or working, finding that balance with kids is a true art. You are the true heroes. I’m here to say: if you are having a rough day or week--it’s ok--I am, too!!! There’s always tomm!

Příspěvek sdílený Serena Williams (@serenawilliams),Srp 6, 2018 v 3:24 PDT

Podle informací odbornou pomoc nevyhledala, ale promluvila si o svých strastech se svými blízkými, což jí pomohlo. Stejně jako zjištění, že její úzkost je přirozeným strachem. „Četla jsem pár článků, podle kterých mohou deprese po porodu trvat až tři roky, když se s tím nic nedělá,“ uvedla šestatřicetiletá Američanka.

Té nejvíce pomáhá komunikace o svých problémech a ke stejnému kroku vyzvala i ostatní maminky, kterým po porodu není po psychické stránce zrovna nejlépe. „I když jsem s dcerou každý den, nejsem s ní tolik, jak bych chtěla. Je naprosto normální, když máte pocit, že neděláte pro své dítě maximum. Je opravdové umění najít rovnováhu v péči o dítě, ať už jste doma či v práci,“ podotkla.

„Chci tím říct, že pokud máte jeden nebo více těžkých dní, tak je to v pořádku. Mám to tak taky,“ dodala směrem k ostatním matkám s podobnými problémy.