Popatnácté a naposledy. Derniéra přinese klání kamarádů i rivalů

- Jan Vojkůvka

Říjnová tečka Radka Štěpánka za bohatou kariérou bude opět jedním velkým zážitkem. A to nejen proto, že má populární tenista tisíce svých fanoušků, kteří mu budou chtít při derniéře vytvořit bouřlivou atmosféru, snad podobné té z Davis Cupu. Pořádným kořením totiž bude i příjezd bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče.

Český lev se loučí. Akce, která se bude konat 18. října v pražské O2 aréně, snad ani nemohla mít lepší pojmenování. Radek Štěpánek totiž na kurtu vždy byl oním lvem, který bojoval a nevzdával se za žádné situace. Ať už to bylo na turnajích nebo během Davis Cupu.

Nejinak tomu bylo i ve vzájemných zápasech mezi ním a Novakem Djokovičem. Mezi oběma hráči na pozadí soupeření vznikalo přátelství, jež vyústilo až v možnost dostat se do Srbova týmu a několik měsíců ho trénovat. Smůlou pro Štěpánka i Djokoviče ale byl fakt, že tou dobou srbský tenista procházel vleklou léčbou lokte, která si nakonec vyžádala i operaci.

Celkově se oba tenisté utkali na dvorcích ve 14 zápasech. Poprvé se tak stalo v osmifinále halového turnaje v Záhřebu v roce 2006. Djokovič tehdy vyhrál ve dvou setech 6:3, 6:4. Štěpánkovi se hned záhy v Rotterdamu podařilo ve třech setech soupeři porážku oplatit, ale bylo to poprvé a zároveň naposledy, kdy budoucí světovou jedničku a grandslamového šampiona porazil.

Mezi památné zápasy rozhodně patří střetnutí z US Open 2007, ve kterém Štěpánek prohrál až po tuhém boji 7:6, 6:7, 7:5, 5:7, 6:7. Rovněž jejich dva souboje z Wimbledonu, které oba skončily ve čtyřech setech výhrou Djokoviče, se zapsaly do paměti tenisových fanoušků.

A ač mezi oběma vznikalo přátelství, nezřídka se na dvorci i provokovali. Zářným příkladem budiž souboj na Rogers Cupu v roce 2016, kdy po jedné z krásných výměn Štěpánek rozjel své pověstné bujaré oslavy a naznačil hru na housle. Djokovič nezapomněl na ten okamžik a o pár gemů později se smíchem rovněž předvedl stejné gesto.

A tak se, během posledního klání obou šoumenů, mají příznivci dobrého tenisu skutečně na co těšit.