První titul z WTA ve třiceti letech! Buzarnescuová rozebrala protivnici na kousíčky

- Filip Lefenda

Turnaj WTA v San José vyhrála nasazená pětka Mihaela Buzarnescuová. Rumunka ve finále deklasovala Řekyni Marii Sakkariovou, jíž povolila jen jediný uhraný gem, a slaví ve třiceti letech svůj premiérový singlový titul na profesionálním okruhu.

Ještě před rokem neměla Buzarnescuová touto dobou na svém kontě ani jedno semifinále, na výkonnostní vzestup ze závěru loňské sezóny však třicetiletá Rumunka letos navázala na výbornou, když prožívá suverénně nejúspěšnější ročník své kariéry.

V San José si zahrála už své třetí letošní finále. V Hobartu zkraje roku neuspěla, stejně jako na začátku května v souboji s Petrou Kvitovou v Praze. V případě Buzarnescuové ale nakonec platí otřepané „do třetice všeho dobrého“. Ve Spojených státech neponechala Rumunka v rozhodujícím souboji nic náhodě, když ve finále povolila Řekyni Sakkariové jen jediný gem!

„Snažila jsem se oprosti od emocí a brát zápas jako normální utkání, ne finále,“ prozradila Rumunka svůj recept na vítězství. „I po prvním setu jsem si ale stále uvědomovala, že se soupeřka může do zápasu v pohodě vrátit. Teprve když jsme vedla 3:0 jsem začala věřit, že opravdu mohu vyhrát,“ hodnotila životní duel.

Loni v srpnu patřila Buzarnescuové v žebříčku WTA až 142. pozice, aktuálně je po triumfu v San José na svém kariérním maximu – dvacáté příčce. „Snažila jsem se soustředit pouze na svou hru, reakcí soupeřky jsem si nevšímala,“ tvrdila žena, která celý podnik završila esem a kanárem.

Úspěch jí vlévá do žil pozitivní energii. „Poté, co jsem se loni kvalifikovala na US Open, jsem začala věřit, že mohu hrát ještě lépe. A musím říci, že jdu neustále nahoru,“ užívá si skvostnou formu. „Budu se teď ještě více soustředit na každý turnaj, každý gem,“ chce se v hodnocení WTA posunout krajanka světové jedničky Halepové ještě výše.

Mubadala Silicon Valley Classic, San José (ženy, USA, 799 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 31.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 20.) 1:6, 0:6