"Antukář" Fognini zaskočil Del Potra a slaví premiérový titul z tvrdého povrchu

- Filip Lefenda

Turnaj v mexickém Los Cabos vyhrál překvapivě Fabio Fognini. Ital přehrál ve finále favorizovaného Argentince Juana Martína Del Potra ve dvou setech 6:4 a 6:2, když jej hned čtyřikrát připravil o servis. Na profesionálním okruhu ATP slaví Fognini už svůj osmý singlový titul, avšak vůbec poprvé na tvrdém povrchu!

Jednatřicetiletý Ital letos zažívá jednu z nejpovedenějších sezón vůbec. Po titulech ze Sao Paula a Bastadu si tentokrát podmanil mexické Los Cabos – na tvrdém povrchu! V novém vydání žebříčku ATP se tak díky 250 bodům opět přiblíží svému kariérnímu maximu, kterým je 13. pozice z roku 2014. V pondělí bude Fognini opět jen o jednu pozici níže.

„Je to opravdu nezvyklé. Kdybychom se na začátku týdne bavili o titulu, nevím, co bych si myslel,“ narážel na premiérový betonový triumf jinak vyhlášený antukář. „Jsem opravdu šťastný. Se svou hrou, kterou jsem zde během týdne předváděl, mohu být naprosto spokojen. Moc to pro mě znamená,“ lebedil si po výhře nad světovou čtyřkou jednatřicetiletý Ital.

Do utkání přitom nevstoupil vůbec dobře, když s favorizovaným Del Potrem ztratil tři úvodní gemy. Poté ale Fognini zavelel pěti hrami v řadě k obratu a bral první sadu poměrem 6:4.

Ve druhé sadě byl Italův výkon ještě lepší. Fognini se statečně bránil a když mohl, tlačil Del Potra razantním forhendem za základní čáru. Argentinec byl naopak na svém jindy obávaném forhendu nejistý, problémy měl zejména ve výměnách po druhých podáních.

„Je to úžasné. Del Potro je jedním z nejlepších hráčů na světě,“ cenil si výhry poté, co soupeři ve druhé sadě povolil jen dva gemy, Fabio Fognini. Kromě zmíněného bodového přídělu si muž, jenž vinou prohrané sázky startoval po celý týden s kuriózním účesem, přijde na téměř 128 tisíc dolarů (více než 2,8 milionu korun).

Abierto Mexicano de Tenis Mifel presentado por Cinemex, Los Cabos (muži, MEX, 715 455 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Juan Martín Del Potro (ARG, 4.) – Fabio Fognini (ITA, 15.) 4:6, 2:6