Vše se v dobré obrátilo! Andrej Martin bude v Riu hrát dvouhru i čtyřhru

- Jan Vojkůvka

Slovenský tenisový fanoušek o své želízko v mužské části olympijských her nepřijde. ITF povolila Andreji Martinovi startovat na Hrách nejen ve čtyřhře po boku Igora Zelenaye jako náhradníka za Martina Kližana, ale dokonce mu povolila hrát ve dvouhře, kde slovenský tenista patřil k náhradníkům po záplavě omluvenek.

Skoro se tomu ani nechce věřit, že na olympijských hrách bude ve dvouhře hrát hned několik hráčů s pozicí na hraně nebo dokonce mimo první světovou stovku. A přeci jen, je to pravda. Neskutečný počet omluvenek a absencí, které olympijské hry v Riu registrují, nabídne příležitost i 98. hráči světa Andrejovi Martinovi.

Slovenský tenis to přitom neměl v posledních dnech jednoduché. Neúčast na Hrách z obav z viru Zika ohlásil Martin Kližan, který měl být Martinův parťák v soutěži deblistů. Ostatně debl měl být pro Martina původně jedinou soutěží, v níž by se v Riu prezentoval. Ale krátce po ohlášení vznikl problém, že by Slovensko nemusel na tenisovém turnaji reprezentovat nikdo.

Tenisový svaz okamžitě začal zjišťovat možnosti, jak Martina na olympiádu dostat i s touto výraznou komplikací a nakonec se stal téměř zázrak. Kromě toho, že ITF povolila start slovenskému deblu ve složení Andrej Martin a Igor Zelenay, tak navíc šestadvacetiletý Slovák obdržel pozvánku i do soutěže ve dvouhře.

Nečekaný obrat zastihl Martina na turnaji v italské Bielle, kde sice prohrál čtvrtfinále s Brazilcem Souzou, ale vzápětí se odhlásil z challengerů v Liberci a Trnavě a může začít balit do Brazílie, kam by se měl vydat nejpozději v úterý. S informací přišel Slovenský tenisový svaz.