Vrbenského paráda pod Ještědem! Úžasný pocit, raduje se český mladík po senzačním postupu

- Jan Havlovic

Největším překvapením letošního ročníku Svijany Open jsou jednoznačně výkony talentovaného Michaela Vrbenského. Osmnáctiletý mladík vyhrál na liberecké antuce již dva zápasy. Naposledy šokoval výhrou nad Bělorusem Uladzimirem Ignatikem v poměru 4:6, 7:5 a 6:4. „Je to úžasné,“ radoval se Vrbenský v rozhovoru pro Tenisový svět.

Osmnáctiletý český mladík dorazil do Liberce v pozici hráče startujícího na divokou kartu. Nikdo od něj nečekal velké věci, přece jen čas Vrbenského by měl přijít až v příštích letech. Mladá kometa se přesto na Svijany Open probojovala mezi nejlepší osmičku.

„Je to úžasný. Jsem moc spokojený a věřím, že v této hře budu pokračovat,“ říkal Vrbenský po emotivní výhře nad Bělorusem Ignatikem, kterého porazil po setech 4:6, 7:5 a 6:4.

Začátek duelu se však Vrbenskému příliš nevydařil, nevýrazným výkonem první sadu ztratil v poměru 4:6. „Z mé strany tam bylo hodně chyb, nebyl jsem příliš trpělivý,“ vracel se český mladík k nepovedenému vstupu do zápasu.

Nechybělo málo a Vrbenský mohl prohrát ve dvou setech. Za stavu 5:5 totiž při vlastním servisu odvrátil hned pět brejkbolů svého soupeře. „To byl určitě rozhodující moment druhého setu. Poté jsem soupeře brejknul čistou hrou a vyhrál druhý set,“ popisoval mladý hráč rozhodující momenty.

V rozhodujícím setu se ani jednomu z aktérů osmifinálové řežby nedařilo na servisu, a tak posledních pět gemů vždy končilo brejkem. „Tohle utkání nebylo příliš o servisu, spíše o returnu,“ všímal si Vrbenský.

Dramatickou bitvu nakonec zvládl český tenista, který po bezmála třech hodinách oslavil premiérový postup do čtvrtfinále na challengeru. „Jdu zápas od zápasu. Pokud budu předvádět podobné výkony jako dnes, tak mohu být konkurenceschopný,“ věří si Vrbenský.

V pátek čeká na 616. hráče světového žebříčku boj o postup do semifinále. V odpoledním duelu vyzve na liberecké antuce Slováka Andreje Martina, druhého nasazeného hráče turnaje.