ITF

Čech utrpěl krutou prohru. Nestačilo ani 600 míst

- Radek Štohl

O smutnou senzaci se na Futures v Dublinu postaral Michal Konečný. Osmadvacetiletého Čecha vyřadil o 607 pozic níže postavený Joshua Paris, který prvního nasazeného porazil 6:7(4), 7:6(5), 6:1. Konečný přitom v tiebreaku druhého setu vedl 5:2 a byl dva míčky od postupu. Závěr zkrácené hry, stejně jako poslední set, mu však vůbec nevyšel.

Konečný se v minulosti objevil na konci TOP 300, zatímco jeho středeční protihráč před rokem sotva nakoukl mezi TOP 900 tenistů světa. Ani rozdíl 13 titulů ve dvouhře (Paris dosud nezískal ani jeden) však Britovi k senzačnímu postupu nezabránil.

Český tenista do zápasu vstoupil skvěle, když po pěti hrách vedl 4:1. Soupeř se dokázal zachránit v deváté hře, ve které po brejku snížoval na 4:5. Nnakonec si také vynutil tiebreak, ten ale bez větších problémů ukořistil Konečný.

Následující set vycházel lépe Parisovi, dvaadvacetiletý tenista za stavu 3:2 vzal protihráči servis, rovněž v devátém gemu ale výhodu brejku ztratil. A tak opětovně došlo na zkrácenou hru.

V té byl od začátku lepší Michal Konečný, který si vypracoval vedení 5:2 a mířil tak za postupem do mezi šestnáct nejlepších. Jeho plány byly ale zhaceny, jelikož soupeř získal pět míčků za sebou, díky čemuž se šlo do závěrečného dějství.

Třetí sada už poté byla v režii Parise. Britský tenista sice ještě nechal Konečnému si na úvod podržet servis, následně ale vyhrál šest gemů v řadě, po kterých slavil šokující výhru a teprve druhé osmifinále v letošním roce.

AIG Irish Open, Dublin (muži, 25 000 USD, koberec)
1. kolo dvouhry
MICHAL KONEČNÝ (569.) – Joshua Paris (GBR, 1176.) 7:6(4), 6:7(5), 1:6