Challenger v Praze: Poslední Mohykán Zdeněk Kolář postoupil do semifinále! Na Kližana nenarazí

- Jan Vojkůvka

Pražská Štvanice zná svého posledního Mohykána. Zdeněk Kolář zůstal jediným českým zástupcem na místním turnaji Challenger Tour a tomu se v souboji o semifinále podařilo porazit kitzbühlského kata českých tenistů Nikoloze Basilašviliho v tiebreaku třetího setu.

První set se rozhodoval v šestém gemu, ve kterém Kolář odvrátil tři brejkboly, podržel si podání a následně lehce zaskočeného finalistu z turnaje v Kitzbühlu obral o servis. Vzápětí první set dopodával a vyhrál 6:3.

Český mladík vstoupil výborně i do druhého setu a ujal ve vedení 2:1 s výhodou brejku. Jenže i na něho dopadla krize, prohrál si dva servisy za sebou, Basilašviliho navíc začalo držet podání a zcela otočil vývoj sady. Kolář rázem prohrával 2:5. Při dalším svém servisu odvracel soupeřovy setboly, ale třetí nasazený Basilašvili už nepřipustil žádnou komplikaci a dotáhl druhý set k výhře 6:2.

Na Koláře tak čekala náročná úloha v rozhodujícím dějství, do něhož vstoupil, v tu chvíli poměrně nečekaným, brejkem. Hned ve druhém gemu o svou výhodu ale přišel. V dalším průběhu sady si oba tenisté zarputile drželi svá podání až do šestého gemu, v němž Kolář dosáhl na další svůj brejk a odskočil Basilašvilimu po potvrzení při vlastním podání na 5:3! Avšak možná nezkušenosti, možná jen zhoršení výkonu dostaly Koláře pod obrovský tlak.

Basilašvili si uhájil po boji servis v devátém gemu a v desátém na returnu si vypracoval hned tři brejkboly v řadě, které však nedokázal využít ani přesto, že měl šanci hrát i proti druhému podání českého tenisty. Kolář však z vyrovnání na shodu nedokázal těžit a opět nabídl basilašvilimu brejkbol, navíc proti druhému podání. A toho už Gruzínec využil a vrátil se do zápasu. V desátém gemu přišel déšť, který utkání přerušil a nad areálem se vznášela otázka, zda to může Kolářovi pomoci...

Po návratu na kurty se skutečně zdálo, že déšť českému hráči pomohl a Kolářovi se podařilo Basilašviliho brejknout a znovu mohl jít podávat na vítězství. Jenže, jako v předchozím průběhu, ani tentokrát nedopodával a o postupujícím do semifinále musel rozhodnout tiebreak. V něm se jako první k minibrejku dostal Basilašvili a Kolář čelil nepříjemnému stavu 2:4. Vzápětí však třemi body otočil na 5:4 a měl dvě podání. Drama pokračovalo i při jeho podání, první míček prohrál, ale přeci jen se dostal k mečbolu za stavu 6:5. Využít ho však nedokázal, vlastně k tomu ani nedostal příležitost po esu Basilašviliho. Po výměně stran však Basilašviliho tolik podání nepodrželo a Kolář se propracoval k dalšímu mečbolu, který ovšem při vlastním servisu také neproměnil. Stále to byl však Kolář, kdo byl blíže zakončení zápasu, při vedení 8:7 měl třetí mečbol. A ten už, skutečně, proměnit dokázal a postoupil semifinále!

„Drama to bylo asi obrovské, i když já si to tolik nepřipouštěl. Sice jsem vyhrál a jsem velice nadšený, ale určitě tam byly nějaké chmury z mé strany,“ hodnotil Kolář. Ten ve druhém setu prožil herní krizi, která byla způsobena problémy s kondicí. Výrazně mu to komplikovalo podání i po zbytek zápasu. „Odešla mi fyzička. Ztvrdly mi nohy a já se nebyl schopný vytáhnout do servisu. Servis byl obrovský boj a o to více mě těší, že jsem to zvládnul."

Pro českou kometu letošní sezony se jedná o druhé semifinále na Challenger Tour v kariéře. V Ostravě dokázal projít dokonce do finále. Soupeřem o tuto metu mu v Praze bude Kolumbijec Santiago Giraldo, který překvapil nasazenou jedničku Kližana.

Kližan neudržel vedení 5:2

Velmi nečekanou porážku si připsal na své konto slovenský tenista a nasazená jednička pražského turnaje Martin Kližan, který nezvládl souboj s kolumbijským hráčem a šestým nasazeným Santiagem Giraldem, který ho porazil ve dvou setech. První sada byla zcela jednoznačná a skončila ve prospěch Giralda 6:1.

Druhý set přinesl zcela odlišný obrázek, Giraldo sice hned v prvním gemu prorazil Kližanovi servis, ale favorit zápasu okamžitě srovnal stav rebrejkem. Navíc se Kližan dostal i k dalšímu zisku soupeřovat servisu, v šesté hře, a následně po potvrzení brejku se ujal vedení 5:2. Jenže v tu chvíli zcela odpadl.

Giraldo následně podržel servis a v devátém gemu si vypracoval brejkbol, jenž dokázal přetavit ve stažení manka. Po čisté hře v desátém gemu se stejný scénář opakoval i v jedenáctém gemu, v němž si opět po stavu 30 oba vypracoval brejkbol a znovu prorazil Slovákovo podání. Na servisu byl navíc znovu stoprocentní a čistou hrou dokonal obrat a zvítězil 7:5.

V deblu český tenis finále mít zastoupení nebude. Duo Marek Michalička, Libor Salaba nedokázali najít recept na argentinsko-chilskou dvojici Arguello, Peralta. Odpor dokázala česká dvojice klást pouze v prvním setu, který druzí nasazení vyhráli nakonec 6:4. Ve druhém dějství to už favorité zápasu měli mnohem jednodušší a Michaličkovi se Salabou nadělili kanára.

Čtvrtfinále dvouhry
Nikoloz Basilašvili (GEO, 3) - ZDENĚK KOLÁŘ 3:6, 6:2, 6:7 (7)
Henri Laaksonen (SUI, 7) - Radu Albot (MDA, 2) 3:6, 2:6
Uladzimir Ignatik (BLR) - Blaž Rola (SLO) 6:4, 7:6 (3)
Martin Kližan (SVK, 1) - Santiago Giraldo (COL, 6) 1:6, 5:7

Semifinále čtyřhry
Knowle (AUT), Zelenay (SVK) - Bednarek (POL), Schnur (USA) 6:4, 6:3
MICHALIČKA, SALABA - Arguello (ARG), Peralta (CHI) 4:6, 0:6

Advantage Cars Prague Open den po dni

28.7.2016 Challenger v Praze: Kolář vybojoval postup do čtvrfinále!

27.7.2016  Challenger v Praze: Hernych vypadl s Laaksonenem, Šafránek prohrál s Albotem

26.7.2016 Challenger v Praze: Hernych postupuje do druhého kola, Vocel se Šátralem končí

25.7.2016 Challenger v Praze odstartoval. Mertl s Michaličkou neuspěli, postup slaví Šafránek

24.7.2016 Vocel po třísetové bitvě vyhrál ve finále kvalifikace a postoupil do hlavní soutěže

23.7.2016 Challenger v Praze: Vocel prošel do dalšího kola kvalifikace, Dlouhý padl s veteránem Moserem