ITF v Praze: Šramková je v semifinále a útočí na nejlepší výsledek kariéry

- Jan Vojkůvka

Pražská Štvanice hostí tento týden štědře dotovaný turnaj ITF, na který se sjelo také spoustu českých tenistek. Nicméně, na místní pětasedmdesátce se žádné z tuzemských hráček nepodařilo přejít přes brány druhého kola a tak vyvrcholení ženského turnaje obstarají pouze zahraniční tenistky. Už do semifinále postoupila slovenská kvalifikantka a přemožitelka Denisy Allertové z druhého kola, Rebecca Šramková.

Poté, co ve druhém kole vypadla druhá nasazená Denisa Allertová, která obhajovala v Praze finále, se turnaj dotovaný 75 tisíci dolary s jistotou stane kořiští tenistky z Německa, Švédska či Slovenska.

Největší favoritkou turnaje byla první nasazená Němka Mona Barthelová, která ale po prohrané první sadě 2:6 se svou krajankou a kvalifikantnou Lottnerovou skrečovala.

Šramková z kvalifikace až do semifinále

Na jeden ze svých nejlepších výsledků, v kariéře útočí devatenátiletá slovenská tenistka Rebecca Šramková, které náleží 175. místo na žebříčku WTA. Ačkoliv Šramková během kariéry vyhrála čtyři turnaje, z toho dvě pětadvacítky letos v Karshi a Římě, na takto vysoce honorovaných turnajích prozatím tolik úspěchů nezaznamenala.

Slovenská tenistka, která v Praze absolvovala nepříjemnou kvalifikaci, se probojovala již do semifinále, čímž vyrovnala výsledek z Trnavy, který byl dokonce dotován 100 tisíci dolary! Letos se také podívala do finále turnaje v Ilkley, turnaji ITF dotovaným 50 tisíci. Tím však výčet životních výsledků na velkých turnajích nižší kategorie prozatím končí. Překoná je v Praze?

Našlápnuto má skvěle, ve čtvrtfinále totiž porazila favorizovanou Rusku Rodinovou 6:0, 7:6, když ve druhé sadě už prohrávala 0:4, ale dokázala se z problémů vymanit, otočit skóre na 5:4 a nakonec dotáhnout druhý set do zkrácené hry, v níž zvítězila 7:4.

Pokud by se jí v Praze podařilo postoupit do finále, znamenalo by to pro ni nejen další výrazný posun žebříčkem, ale zejména doposud nejlepší výsledek v kariéře na největších turnajích ITF, odkud už je jen krůček k podnikům na okruhu WTA. V semifinále se utká s v Němkou Witthoeftovou, čtvrtou nasazenou hráčkou.

„Šla jsem na kurt s tím, že vím, co chci, znaly jsme se a věřila jsem si. Ve druhém setu jsem začala přemýšlet, což bylo to nejhorší, co se mohlo stát. Utekl mi úplně začátek, prohrála jsem si dva servisy, ale pak jsem se nějak zmobilizovala a dotáhla jsem to do vítězného konce,“ měla radost Šramková.

Česká zástupkyně ve finále deblu

Renata Voráčová si společně s Nizozemkou Demi Schuursovou zahrají ve finále čtyřhry na pražské Štvanici. Semifinálový souboj proti Denise Allertové a Polce Katarzyně Piterové ovládly 6:1, 6:4.

Cesta do finále byla ve své podstatě tak snadná, jak napovídá sám výsledek. První sadu česko-nizozemský pár opanoval bez větších obtíží a jediný okamžik, kdy začala Allertová s Piterovou lehce narušovat dominanci nasazených dvojek, přišel v sedmém gemu, ve kterém se dostaly do vedení 4:3 s brejkem. Zvládly přitom otočit stav z 0:2.

Schuursová s Voráčovou však prokázaly svou sehranost a okamžitě si vzaly ztracené podání zpět. Navíc v desátém gemu získaly možnost tří mečbolů, přičemž druhý z nich využily a o titul si to rozdají se španělskou dvojicí Soler-Espinosová, Sorribesová Tormová, které se do soutěže dostaly až jako náhradnice za Hlaváčkovou a Hradeckou.

Čtvrtfinále dvouhry
Rebecca Petersonová (SWE) - Jelizaveta Kuličkovová (RUS, 7) 4:6, 6:4, 6:0
Mona Barthelová (GER, 1) - Antonia Lottnerová (GER, Q) 2:6 skreč B.
Jevgenija Rodinová (RUS, 6) - Rebecca Šramková (SVK, Q) 0:6, 6:7 (4)
Katěryna Kozlovová (UKR, 5) - Carina Witthoeftová (GER, 4) 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry
Soler-Espinosová, Sorribesová Tormová (ESP) - Geuerová (GER), Škamlová (SVK) 6:1, 6:3
ALLERTOVÁ, Piterová (POL) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ 1:6, 4:6

Advantage Cars Prague Open 2016 den po dni, 

28.7.2016 ITF v Praze: Konec českých nadějí. Allertová nestačila na Slovenku Šramkovou
27.7.2016 ITF v Praze: Špatný den Češek, uspěla jen Allertová
26.7.2016 ITF v Praze: Program narušil déšť. Kolodziejová vypadla v kvalifikaci, Krejčíková v prvním kole
25.7.2016 ITF v Praze: Češkám se nedařilo, kvalifikací prošla pouze Kolodziejová
24.7.2016 ITF v Praze: Z postupu do dalšího kola kvalifikace se raduje pět Češek