Diskriminace! Serena si stěžuje na četnost dopingových kontrol

- Petr Sumbal

Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka se na svém twitteru pořádně rozčílila z toho, jak často si ji hledí dopingoví komisaři. Podle ní až nepřiměřeně často. „Je dokázáno, že jsem nejčastěji testovanou hráčkou,“ stěžovala si Williamsová. „Diskriminace? Já myslím, že ano,“ nebrala si servítky Američanka.

Na konci tweetu přeci jen Williamsová trochu své vyjádření zmírnila. „Alespoň udržuji náš sport čistý.“ Na webu Deadspin.com se píše, že šestatřicetiletá Američanka v roce 2018 už absolvovala pět dopingových kontrol. A to se Američance pranic nelíbí.

Tezi Williamsové o tom, že je na ní upřela oproti ostatním až příliš velká pozornost, podporují i fakta. Z amerických tenistů či tenistek hrajících na nejvyšší úrovni byla testována minimálně dvakrát tolik než ostatní. Například vítězka US Open Sloane Stephensová se musela podrobit dopingové zkoušce letos jen jednou a sestra Williamsové Venus dvakrát.

Jednou už dokonce měla Williamsová s dopingovými komisaři docela velký problém. 14. června totiž nebyla přítomna dopingové zkoušce. Williamsová se sice tehdy hájila, že se kontroloři dostavili o 12 hodin dříve, než bylo domluveno, ale nebylo jí to nic platné, i tak ji americká antidopingová federace udělila první varování. Až třetí by však pro tenistku znamenalo opravdu vážný problém.

Do doby, než zmíněný článek vyšel, neměla Williamsová ani tušení, že se mírou kontrol tak vymyká oproti průměru. „Nikdy jsem netušila, že jsem testovaná o tolik častěji než ostatní,“ říkala překvapeně Američanka.

„Dokud jsem si nepřečetla ten článek, nenapadlo mě, že by mohly být mezi jednotlivými tenisty takové rozdíly v četnosti kontrol. Aspoň mezi Američany by to mělo být vyváženější,“ myslí si tenisová legenda a čerstvá matka, která nedávno zažila svůj největší úspěch po porodu, když dokráčela až do finále Wimbledonu, kde nestačila na Němku Angelique Kerberovou.