ATP

Zlaté srdce mladíka. Prize money věnoval na výstavbu kurtu a dětem

- Radek Štohl

O krásné gesto se postaral teprve devatenáctiletý Mikael Ymer. Finalista juniorského Wimbledonu 2015 na nedávném podniku v Bastadu startoval na divokou kartu, díky čemuž také za svoji účast obdržel prize money. Získanou částku však přenechal dětem v Etiopii, kde se narodili jeho rodiče.

Mikael Ymer se v prvním kole švédského turnaje dočkal teprve páté výhry na okruhu, když si po setech dvakrát 6:3 vyšlápl na Denise Istomina. V osmifinále se Ymer, který má ještě o tři roky staršího bratra Eliase, utkal s Fabio Fogninim. Proti pozdějšímu vítězi vyhrál úvodní sadu 6:1, následující dvě sady ale ztratil 4:6, 2:6.

Ačkoliv se Ymerové narodili ve Švédsku, tak jejich rodiče pochází z Etiopie a za příležitost na severu Evropy byli pokaždé vděční. To uplynulý týden potvrdil také mladší z tenistů. Mikael v neděli totiž oznámil, že své vydělané peníze věnuje na pomoc dětem v Etiopii, které v tamní zemi zažívají nerovnoprávnost.

Ymer zároveň požádal, aby této africké zemi, která od roku 2002 nehrála Davis Cup, také pomáhali ostatní lidé. Etiopia se ke všemu v současné době nemůže pyšnit žádným tenistou na okruhu ATP.

„Tenis mě v ovlivnil v pozitivním slova smyslu. Přál bych si, aby ostatní měli podobnou možnost jako já a do tohoto sportu se zamilovali. Rozhodl jsem se tak, že získané peníze z Bastadu věnuji na místo, kde společně s rodinou pomůžeme dětem v Etiopii," nechal se slyšet Mikael Ymer.

„Rádi bychom vybudovali tenisový kurt a dali tak dětem příležitost, aby se tenisu mohli věnovat. Zároveň bych rád poděkoval dlouholetým sponzorům Addidasu a Babolatu, kteří mě podporují již několik let. Také díky tomu jsem schopný dětem nabídnout oblečení a rakety," popisoval své aktivity.

Aktuálně 311. tenista na závěr dodal, že by byl rád, kdyby se na pomoci podíleli také ostatní jakoukoliv částkou. I malé gesto může dle jeho slov významně pomoci.