Debl s Michaličkou v Indian Wells jsem si parádně užil, vzpomíná Ivo Minář

- David Schlegel, foto: Archiv Iva Mináře

Byla neděle 13. března 2016 a Nick Kyrgios se - možná pod vlivem svého vyřazení z dvouhry - odhlásil ze čtyřhry v Indian Wells, jednoho z největších turnajů roku s dotací přes 7 miliónů dolarů. Spolu s Alexandrem Zverevem měli hrát proti dvojici Edouard Roger-Vasselin, Nenad Zimonjič...

Místo Kyrgiose se Zverevem se nakonec na televizním kurtu představili Marek Michalička s Ivo Minářem. Pro tenisové fanoušky to byl naprostý šok. Oba tenisté papírově neměli ani zdaleka takové žebříčkové postavení, aby si na turnaji ve čtyřhře zahráli.

Marek Michalička se na žebříčku pohyboval na konci třetí stovky a vypadl v kvalifikaci dvouhry v prvním kole. Ivo Minář, někdejší 62. hráč světa, byl v Kalifornii coby trenér Kristýny Plíškové a ve světovém žebříčku měl na svém kontě pouhý jeden bod a byl na 1772. místě ATP. Michalička za sebou neměl příliš podařený vstup do sezóny a Ivo Minář za poslední rok odehrál jen na dovolené v Egyptě dva turnaje kategorie futures. V tom druhém se probojoval z kvalifikace až do druhého kola, kde již do zápasu nenastoupil.

I to však stačilo k tomu, aby si Minář s Michaličkou na slavném turnaji zahráli. "Zkusili jsme se zapsat do čtyřhry. Byl to Markův nápad, já byl v Indian Wells jako trenér Kristýny. Byli jsme na začátku asi čtvrtí náhradníci a když tam pak Mára v neděli přišel, nebyli jsme tam ani napsaní a museli pak teprve v papírech dohledat, že jsme se skutečně přihlásili," vzpomíná Minář.

Do hry se jako náhradníci dostali Francouzi Chardy s Martinem a další dva páry, které se přihlásily jako náhradníci, nevydržely čekat do třetího dne turnaje a odjely domů. Nick Kyrgios se totiž ze čtyřhry odhlásil až těsně před zápasem pro nemoc. Šanci tak dostala česká dvojice.

Michalička s Minářem se do Rogera-Vasselina se Zimonjičem zakousli bez respektu, měli dokonce šanci na dvojitý brejk za stavu 2:0. "Vedli jsme ještě 3:1, ale pak se ukázalo, kdo je na kurtu favoritem," zavzpomínal vítěz Davisova poháru Ivo Minář.

Až do stavu 3:6, 2:5 se zdálo, že Michaličkovo první vystoupení v hlavní soutěži ATP skončí neslavně. Pak se však začaly dít věci. Za stavu 2:5 a 40:40 zahrál vítězný return Minář a další dva mečboly odvrátili Češi za stavu 4:5, když Michalička předvedl bez nadsázky životní lob a poté se prezentoval vítězným returnem Minář. "Lidi to pak začalo bavit a hnali nás dopředu. Já jsem si trošku zavzpomínal," zasmál se pražský rodák. Právě Ivo Minář byl v tu chvíli miláčkem publika, které ho podporovalo bouřlivým potleskem a výkřiky: "Come on, Ivo!" Žádné své kamarády ale v hledišti neměl. "Zápas viděla jen Kristýna, to byl pro nás trochu zvláštní moment."

Za stavu 5:5 podával Michalička, ale za stavu 40:0 udělal tři dvojchyby v řadě a soupeři potřetí v řadě podávali na vítězství. I tentokrát však Češi servis soupeře prolomili a dotáhli set do tiebreaku, kde nejprve za stavu 6:3 neproměnili tři setboly, aby nakonec přece jen v poměru 8:6 tiebreak získali.

V zápasovém tiebreaku vedli Češi už 5:2 a podávali, ale francousko-srbská dvojice otočila na 6:5. Po vítězném křížném returnu Michaličky na čáru vedli Češi už 9:7 a měli dva mečboly. První odvrátili soupeři dobrým servisem, pak Minář bohužel první servis zkazil a výměnu Češi prohráli. "Za stavu 9:9 jsem dal eso. Měl jsem eso nebo bod z podání dát o bod dříve," zalitoval. Michalička s Minářem si vypracovali další dva mečboly při podání soupeře, ale bohužel je neproměnili a za stavu 16:15 proměnili Roger-Vasselin se Zimonjičem osmý mečbol.

Při jednom z mečbolů české dvojice výborně returnoval Michalička a Zimonjič trefil míček jen rámem rakety, ten však dopadl těsně na českou polovinu dvorce. "To už jsou takové kousky, kdy je vítězství od prohry tak strašně blízko. Samozřejmě, kdybychom vyhráli, tak to asi bylo všude v novinách, takhle se o tom dozvědělo v uvozovkách pár lidí," zalitoval Minář.

I tak si oba tenisté rozdělili 11 860 dolarů (před zdaněním) a Marek Michalička prožil dle svých slov nejen největší tenisový zážitek letošní sezóny, ale i celé své dosavadní tenisové kariéry.

Pro Iva Mináře však podobná situace nebyla úplně nová. V roce 2009 se přihlásili do čtyřhry na turnaji ATP v Mnichově spolu s Janem Hernychem. Oba se ve své kariéře soustředili převážně na na dvouhru a navíc je v 1. kole čekal čekal první pár světa Bob a Mike Bryanovi. V zápase plném zvratů nakonec Češi vyhráli 1:6, 6:2 a 11:9 a nakonec Hernych s Minářem vyhráli senzačně celý turnaj!

"Na to se nezapomíná, když porazíte první pár na světě. Při tomhle zápase v Indian Wells jsem si na to ale nevzpomněl. Jak si takové chvíle někdy člověk neužije během své aktivní kariéry, tak tady jsem si to užil se vším všudy. Byl to pro mě krásný zážitek," usmál se Ivo Minář.

O návratu k aktivní tenisové kariéře zatím ale nepřemýšlí. "S Kristýnou máme rozdělanou nějakou práci. Myslím, že jsme si sedli. Já jsem spokojený a Kristýna taky a myšlenky na comeback vůbec nemám. Napadlo mě, že bych se ještě napsal tady v Praze na kvalifikaci futuru, ale už bych se v singlu asi trápil. Možná bych spíše zkusil debl, ale to asi jen kdyby někdo mladý hodně chtěl, tak bych se asi nechal přemluvit," uvažoval.

Podívejte se na celý zápasový tiebreak kromě posledního míčku: