Drtivá dominance! Velká čtyřka vládne nejen Wimbledonu

- Radek Štohl

Čísla a fakta jsou naprosto jasná. Hráči velké čtyřky, tedy Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray, se podíleli na všech titulech mužské dvouhry Wimbledonu od roku 2003. A jejich nadvláda je obdivuhodná také na ostatních grandslamových podnicích.

Všichni byli odepisovaní. Všichni se dokázali vzepřít kritice. A vyhrát. Naposledy se to ve Wimbledonu podařilo Novaku Djokovičovi.

Podařilo se to hráči, který po neúspěšném čtvrtfinále French Open ani nevěděl, zda vůbec bude na letošním podniku v All England Clubu hrát. Zúčastnil a udělal dobře.

Srbský tenista si zde došel pro čtvrtý titul, ale především již pro třináctý grandslamový v kariéře, čímž se zařadil pouhý triumf za legendárního Peta Samprase.

Znovu se ale ukázalo, jak obdivuhodnému období se může současná tenisová generace těšit. A to převážně díky kvartetu Federer, Nadal, Djokovič a Murray.

Posledních patnáct grandslamových trofejí si téměř ukořistili zmínění tenisté, jen dvakrát (French 2015, US Open 2016) se jim do toho vklínil Stan Wawrinka. Ostatní měli jinak smůlu.

Od Wimbledonu 2003 se celkově odehrálo 61 grandslamů. Za patnáct let jich dané kvarteto získalo hned 53.

Kromě Wawrinky, který triumfoval ještě na Australian Open 2014, se činil Andy Roddick (US Open 2003), Gaston Gaudio (French Open 2004), Marat Safin (Australian Open 2005), Juan Martín Del Potro (US Open 2009), Marin Čilič (US Open 2014).

Kdy obdivuhodná dominance skončí?