Djokovičova hvězda opět stoupá! Srb po dvou letech slaví grandslamový titul

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič to dokázal! Bývalá světová jednička ve Wimbledonu uzavřela ústa všem kritikům a škarohlídům a dokráčela si pro první grandslamovou trofej od roku 2016. Ve finále Djokovič porazil Jihoafričana Kevina Andersona ve třech setech 6:2, 6:2, 7:6(3).

Djokovič, jenž právě po Wimbledonu minulý rok předčasně ukončil sezonu kvůli zdravotním problémům, a v lednu se musel podrobit menší operaci lokte, neměl ideální rok. Po vyřazení ve čtvrtfinále French Open navíc začínal zpochybňovat, že by se vůbec na trávě letos objevil.

Nyní však svého rozhodnutí litovat nemusí. Po finále v Queen's dokázal ve Wimbledonu prokráčet až ke své čtvrté trofeji ze slavného turnaje na své cestě za úspěchem zdolat například v pěti setech Rafaela Nadala 10:8 v rozhodujícím dějství.

Ve finále proti Kevinu Andersonovi byl dlouho jasně lepším hráčem, což potvrdil hladkou výhrou 6:2, 6:2 v prvních dvou sadách. Třetí set přeci jen přinesl trochu vyrovnanější souboj. Ale Djokovič si poradil se všemi šesti brejkboly soupeře, z nichž pět bylo i setbolů, dotáhl sadu do tiebreaku a v něm vyhrál jednoznačně 7:3.

Srb ve Wimbledonu získal svůj v pořadí 13. grandslamový titul a ve světovém žebříčku se v pondělním vydání vrátí na 10. místo.