Další pětisetová bitva! Djokovič přetlačil Nadala a je po dvou letech ve finále grandslamu

- Filip Lefenda

Také druhé wimbledonské semifinále přineslo pětisetový maraton. Jihoafričana Andersona vyzve v bitvě o titul Novak Djokovič, jenž v utkání, které muselo být rozděleno do dvou dnů a trvalo celkem 5 hodin a 21 minut, přetlačil světovou jedničku Rafaela Nadala 6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, a 10:8. Jednatřicetiletý Srb bude v neděli útočit na čtvrtou wimbledonskou a celkově už třináctou trofej z podniku velké čtyřky.

Že půjde o tuhou a vyrovnanou přestřelku se vším všudy, ukázal už páteční večer. Djokovič během něj získal dva z celkových tří odehraných setů, do vedení 2:1 se přitom dostal až nejtěsnějším možným rozdílem v tiebreaku, který vyhrál 11:9.

Tradice je třeba ctít. Podle pravidel je možné hrát utkání Wimbledonu nejpozději do jedenácté hodiny londýnského času. Právě tato časová hranice byla během zkrácené hry třetího setu překonána, po Djokovičově proměněném setbolu se tak museli oba soupeři poroučet nuceně do šaten.

Lépe začal Španěl
Sobotní dohrávku započal lépe Nadal, jenž do ní vlétl třemi vyhranými gemy v řadě. Následně se ale stejným kouskem blýskl srbský rival, a tak byl stav rychle srovnán. S Nadalem to ovšem nezacloumalo. Světová jednička vzala Djokovičovi v osmé hře opět servis, a ačkoliv za stavu 5:3 prohrával Španěl na servisu už 0:40, pěti míčky v řadě stav otočil a vynutil si pátou sadu.

V té se první brejková příležitost zrodila v osmém gemu, Djokovič ale výhodu nevyužil. Následně musel srbský hráč otáčet stav 15:40, i on ale servis uhájil. Za stavu 7:7 navíc v dlouhatánském gemu přežil další tři brejkboly.

V té době již spěl duel ke svému konci. Djokovič v další hře neproměnil na returnu první mečbol, o dvě hry později ale Nadal naprosto selhal na podání, když neuhrál ani fiftýn a prohrál tak servis čistou hrou.

Grandslamové finále si Djokovič zahraje opět po dvou letech. V nedělním duelu s Jihoafričanem Kevinem Andersonem bude útočit celkově už na třináctou trofej, přičemž na Wimbledonu může uspět počtvrté.

Wimbledon, Londýn (GBR, 15 982 000 £, tráva)
Semifinále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 21.) – Rafael Nadal (ESP, 1.) 6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, 10:8