Urputnou řež ovládl Anderson! Isnera porazil až po bezmála sedmi hodinách

- Jan Havlovic

Duel, který se zapíše do historie! Prvním semifinalistou mužské dvouhry letošního Wimbledonu se stal Kevin Anderson, který v dramatickém duelu udolal Američana Johna Isnera až po šesti hodinách a 41 minutách po setech 7:6(6), 6:7(5), 6:7(9), 6:4, 26:24. Tento duel se zapíše do historie jako vůbec druhý nejdelší ve wimbledonské historii! Anderson vyzve ve finále lepší z dvojice Nadal – Djokovič.

Hlavním tahákem pátečního programu měl být původně duel Rafaela Nadala s Novakem Djokovičem. Už úvodní semifinálový duel mezi Johnem Isnerem a Kevinem Andersonem však nabídl parádní podívanou! První tři sety se rozhodovaly až v dramatických tiebreacích, ten čtvrtý ovládl Anderson v poměru 6:4. 

Vyrovnaná partie pokračovala i v rozhodujícím setu, ve kterém začínalo být jasné, že tenhle zápas jen tak neskončí. Po uplynutí čtyř hodin a 55 minut od začátku duelu se tento zápas zapsal do wimbledonské historie jako nejdelší semifinále hrané na tomto nejslavnějším turnaji planety. 

Anderson mohl ukončit drama již za stavu 17:17, kdy si vypracoval dva brejkboly, avšak Isner nebezpečí ztráty podání zažehnal. O patnáct gemů později už však americký dlouhán brejkbol svého soupeře neodvrátil a Anderson se dostal do rozhodujícího trháku. 

Dvaatřicetiletý Jihoafričan brejk dokázal následně potvrdit a po dlouhých šesti hodinách a 41 minutách mohl začít slavit postup do wimbledonského finále! Anderson si zahraje o grandslamový titul podruhé v kariéře. V loňském roce nestačil ve finále US Open na Rafaela Nadala. Nyní může na světovou jedničku narazit znovu, Španěla však semifinálový duel proti Novaku Djokovičovi teprve čeká. 

Kevin Anderson (RSA, 8.) – John Isner (USA, 10.) 7:6(6), 6:7(5), 6:7(9), 6:4, 26:24