TOP 3 grandslamové kolapsy Rogera Federera

- Radek Štohl

I mistr tesař se může utnout. Stejně jako Roger Federer na posvátném Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále prohrál s Kevinem Andersonem 2:3 na sety. Vůbec však k celé situaci nemuselo dojít, "kdyby" si Federer udržel vedení 2:0 na sety. Na grandslamových turnajích se to švýcarskému hráči stalo teprve potřetí v kariéře. Kdy se podobná překvapení přihodila ve zbylých dvou případech?

1) vs. Jo-Wilfried Tsonga (Wimbledon 2011), 6:3, 7:6(3), 4:6, 4:6, 4:6
Během let 2010 a 2011 Roger Federer ve Wimbledonu skončil ve čtvrtfinále. Poprvé ho v cestě mezi nejlepší čtyři tenisty zastavil Tomáš Berdych, o rok později to byl Jo-Wilfried Tsonga.

Švýcarský tenista před sedmi lety proti Tsongovi ovládl úvodní dva sety, i když v tiebreaku druhého setu využil až třetí setbol. Od následující sady však Federer ztratil na jistotě, více chyboval.

Jeho soupeř poté ale zabral, začal pořádně bojovat a ke všemu byl úspěšný na returnu, při něm Federerovi do konce utkání třikrát vzal servis. Oproti tomu Švýcar si ve zbytku duelu už ani jednou nevypracoval příležitost, po které by Tsongovi mohl vzít servis.

Federer se od stavu 2:0 na sety dvakrát v devátém gemu na returnu ujal vedení 30:0, soupeř ho však pokaždé v nadějném rozletu zastavil. V té době třetí hráč žebříčku si tak na sedmý grandslamový titul z Wimbledonu musel ještě rok počkat.

2) vs. Novak Djokovič (US Open 2011) 7:6(7), 6:4, 3:6, 2:6, 5:7
Podruhé v grandslamové kariéře a podruhé během necelého čtvrt roku Federer propadl na US Open 2011. Tehdy neudržel vedení proti Novaku Djokovičovi, který z mečbolu utekl husarským kouskem.

Oba tenisté si v prvním setu udrželi podání, Srbovi ve zkrácené hře nepomohly ani tři odvrácené setboly. V následujícím setu došlo ke třem brejkům, o jeden více získal Federer a byl tak mnohem blíže postupu.

Třetí a čtvrtá sada ovšem Švýcarovi unikla na začátku, a tak o finalistovi podniku musel rozhdnout pátý set. Za stavu 5:3 a 40:15 pro Federera se ale udály nevídané věci.

Djokovič na první mečbol extrémně zariskoval, jeho forhendový return však byl velmi přesný. Při druhé příležitosti Federer nezvládl moment od základní lajny, trefil pásku a následně se sesypal.

Na tiskové konferenci poté odpověděl, že není jeho stylem, aby v tak důležitý okamžik zahrál podobný úder.

3) vs. Kevin Anderson (Wimbledon 2018) 6:2, 7:6(5), 5:7, 4:6 a 11:13
Pokud se předcházející dvě prohry neočekávaly, tak ta středeční proti Kevinu Andersonovi už vůbec ne. 

Federer před začátkem čtvrtfinálového duelu ve Wimbledonu vyhrál 32 setů v řadě a poté, co proti dvaatřicetiletému soupeři vedl 2:0 na sety, vyrovnal svůj zdejší rekord z let 2005 a 2006, během kterých získal 34 setů za sebou.

Anderson však zápas ani po dvou ztracených sadách nezabalil. Ve třetím setu za stavu 4:5 navíc odvracel mečbol, Federer ovšem míček od základní lajny netrefil čistě a chyboval do autu.

Od té doby, jako by se vše změnilo. První nasazený hned na to prohrál servis, brzy i set. Čtvrtá sada mu nevyšla kvůli ztracenému podání v sedmé hře.

Závěrečný dlouhý set nabídl dva brejkboly. Roger Federer ho za stavu 4:3 na returnu nezužitkoval, naopak Anderson v třiadvacáté hře ano. Osmý hráč žebříčku celé překvapení zakončil poklidnou hrou na servisu.