Senzační obrat Andersona! Federer nevyužil mečbol, v koncovce selhal

- Jan Vojkůvka

Největší favorit Wimbledonu, který procházel turnajem bez ztráty podání, končí! Roger Federer nedokázal proměnit vypracovaný mečbol ve třetí sadě, nevyužil vedení 2:0 na sety a v bitvě s Kevinem Andersonem se v rozhodujícím dějství za stavu 11:11 a 30:30 dopustil nečekaného selhání.

Sen o další wimbledonské trofeji se Federerovi rozplynul po porážce 6:2, 7:6(5), 5:7, 4:6 a 11:13. Dlouho to přitom vypadalo, že si světová dvojka suverénně kráčí pro další hladké vítězství. Poprvé na turnaji sice ztratil podání, ale dál navyšoval počet vyhraných sad v řadě.

Toto číslo se ale zastavilo na 34 vítězných setech. Po vydřené druhé sadě totiž nedokázal za stavu 5:4 ve třetím dějství využít mečbol, ke kterému se dostal přes shodu a tím jeho šance na postup do semifinále začaly pomalu pohasínat.

Ztroskotávat totiž začal na výtečném servisu Kevina Andersona, jenž v utkání prohrál podání jen třikrát a naposledy se tak stalo v páté hře druhé sady. Od té chvíle sice čelil ještě šesti brejkbolům, ale všechny úspěšně odvrátil.

Osminásobný wimbledonský šampion nedokázal využívat svých šancí a naopak sám začínal při vlastních problémech selhávat. Projevilo se to v jedenácté hře třetí sady, sedmém gemu čtvrtého setu a především pak v koncovce utkání.

Duel, který se hrál více než čtyři hodiny, v pátém setu nerozhodoval tiebreak, a tak se bojovalo do té chvíle, kdy se některému z hráčů podaří uskočit úspěšným brejkem. A lepší byl Anderson. Za stavu 11:11 a 30:30 Federer zahrál kritickou dvojchybu, po které pustil soka k brejkbolu, jenž Jihoafričan zdárně proměnil.

Federer se posléze na returnu prosadit nedokázal a hrající legenda All England Clubu, která byla hlavním favoritem na zisk titulu, skončila už ve čtvrtfinále. Naopak Anderson, jehož maximem bylo doposud 4. kolo Wimbledonu, si zahraje o postup do finále.