Unikátní rekord se blíží. Federer jde překonat sám sebe, předčí i Nadala?

- Radek Štohl

Roger Federer může ve středu opětovně posunout wimbledonské hranice. Legendární hráč na nejslavnějším turnaji světa neprohrál již dvaatřicet setů za sebou a pokud sadu neztratí ani proti Kevinu Andersonovi, vylepší svůj rekord ze sezóny 2005-2006.

Jako nůž máslem prochází Federer letošním Wimbledonem. Příští měsíc sedmatřicetiletý tenista se nenechal zaskočit nikým ze čtveřice Lajovič, Lacko, Struff a Mannarino.

Během úvodních třech duelů dvacetinásobný grandslamový šampion svým protihráčům nenabídl jediný brejkbol, to se přihodilo až v osmifinále proti francouzskému soupeři. V pondělí ovšem čtyři hrozby na ztrátu podání odvrátil a ve Wimbledonu tak nepřišel již o 81 servisů v řadě.

Předvším však. S loňským Wimbledonem Federer vyhrál 32 setů za sebou. Lepší bilancí z třetího grandslamu sezóny se může pyšnit jen on sám, když mezi lety 2005 a 2006 neztratil set hned v 35 případech.

Pokud se světové dvojce bude dařit i nadále, může pomýšlet na skalp Rafaela Nadala. Španělský tenista na Roland Garros dokázal vyhrát 37 setů v řadě, jeho obdivuhodnou šňůru zastavi letos ve čtvrtfinále Diego Schwartzman.

Právě na French Open se nejlepší statistikou chlubí Björn Borg, ten dokonce vyhrál 41 setů za sebou. Kdyby Federer vyhrál ovládl Wimbledon a bez ztráty jediné sady, vyrovnal by se právě svému dětskému idolu.