Než bys řekl švec. Kyrgios projel první set nevídaným způsobem

- Tomáš Macák

Nick Kyrgios se probil do třetího kola Wimbledonu. Tam však cesta čtvrtfinalisty z roku 2014 skončila. S Keiem Nišikorim prohrál i pátý vzájemný zápas. V tomto případě se ale jednalo zřejmě o nejostudnější prohru, neboť čas prvního setu se zastavil na pouhých šestnácti minutách. Stalo se tak jen pár dnů poté, co se do Australana kvůli jeho špatné disciplíně pustila Marion Bartoliová.

Začátek travnaté sezóny ukazoval, že když se Nicku Kyrgiosovi chce, řadí se mezi absolutní špičku okruhu ATP.

Ve Stuttgartu ho zastavil až v semifinále samotný král zeleného pažitu Roger Federer.

Do stejně pokročilé části postoupil rodák z Canberry také v rámci londýnské generálky na grandslamovou akci v All England Clubu.

Některými experty byl pak dokonce považován za černého koně Wimbledonu.

Tyto prognózy se však rozplynuly s koncem prvního týdne slavného turnaje.

Ačkoliv mohl být jedním z favoritů na celkové vítězství, vypadnutí ve třetím kole, navíc proti někdejší světové čtyřce Nišikorimu, by za normálních okolností nebyla žádná velká tragédie. Zarážející je však především to, jakým způsobem prohrál první set.

Atraktivní zápas začínal v půl osmé večer místního času. Moc se nečekalo, že by se toto, podle předpokladů vyrovnané, střetnutí stihlo dohrát před setměním. Pravý opak byl pravdou.

Za šestnáct minut se v průměru stihnou odehrát čtyři gemy. Kyrgios za tento čas dokázal prohrát celý první set. Ten skončil 1:6.

Vše se stalo dva dny poté, co wimbledonská vítězka z roku 2013 Marion Bartoliová řekla, že australský tenista nikdy nevyhraje grandslam, neboť jeho pracovní morálka zkrátka není dobrá. Kyrgiosovo chování, a dokonce také to Gaela Monfilse, označila za dětinské.

Nálepku velkého lajdáka a nevyzpytatelného „dítěte“ Kyrgios v úvodu utkání proti japonskému soupeři pouze umocnil.

Nadměrně kazil a vůbec mu nefungoval servis. To dokonale podtrhl za stavu 1:4, kdy měl jeho protivník další brejkbol. Po pokaženém prvním podání napálil to druhé rychlostí 216 kilometrů za hodinu. Vedle...

Následující dvě sady už sice žádnou do očí bijící rychlovkou nebyly - světová osmnáctka nejprve prohrála s Nišikorim v tiebreaku a následně 4:6. Celkově se ale stále jedná o nečekaně bleskovou porážku.

„Byl jsem dost nervózní. Opravdu spousta nervů. Bojoval jsem s mnoha věcmi. Brejk v prvním gemu, ve kterém jsem servíroval, mi vůbec nepomohl. Prostě jsem pak zpanikařil,“ sypal ze sebe po utkání Kyrgios.

„Předváděl dobrý tenis. Pro mě je vždy těžké proti němu hrát,“ dodal třiadvacetiletý hráč.

V tom lze Kyrgiosovi rozhodně věřit. Z pěti vzájemných zápasů prohrál všechny.

V červnu to vypadalo na znovuzrození australské hvězdy. Ta však po třetím kole travnatého majoru prozatím zhasla.