Futures v Trnavě: Filipský a Kellovský do druhého kola, Poljak končí

- Jan Vojkůvka

Turnaj Empire futures Trnava pokračuje druhým hracím dnem hlavní soutěže, během něhož se na dvorcích představí zbývající pětice českých tenistů, která se dostala do hlavního pavouka dvouhry. Roli pátého nasazeného bude potvrzovat Dominik Kellovský, dva hráči naopak pronikli z kvalifikace. Jak se jim bude dařit?

Více než dvě hodiny zápolil Jakub Filipský v utkání prvního kola s domácí divokou kartou Patrikem Némou. Úspěšný kvalifikant na trnavském turnaji svého soupeře nakonec porazil 6:4, 7:6, ale utkání to rozhodně nebylo snadné. Oba tenisté se zejména ve druhém setu často brejkovali a Filipský, prohrávající už 3:5, musel na returnu odvracet servis soupeře, který toužil po prodloužení zápasu do třech setů. Jedenadvacetiletý český tenista nakonec dotáhl druhý set do tiebreaku, ve kterém vyhrál 7:4.

Nedařilo se Davidu Poljakovi, který nestačil na domácího Martina Blaška a po prohře ve dvou setech, 6:7 (4) a 2:6 se s turnajem ve dvouhře loučí. Vyrovnaný první set, během kterého si oba hráči pevně drželi svá podání, musel rozhodnout až tiebreak, v němž byl úspěšnější slovenský tenista. Druhá sada již nabídla jasnější průběh. Blaško v šesté hře připravil Poljaka o servis a získaný náskok až do konce setu již jen navyšoval.

O mnoho úspěšnější byl kvalifikant Marek Gengel, jenž vyřadil prvního nasazeného Chilana Saavedru-Corvalana po bitvě 4:6, 6:4 a 6:1. Při přihlašování do turnaje dělilo oba borce na žebříčku ATP více jak tisíc míst, nicméně Gengel prokázal dobrou formu z kvalifikace a svého soka z turnaje překvapivě vyprovodil.

Velmi zajímavý zápas odehrál Dominik Kellovský, než se probral, tak už prohrával 1:5, pak ale přestal chybovat, začal hrát svou hru a Slováka Semjana ve zbytku zápasu smetl, konečný výsledek byl 7:5 a 6:3. Zápas okořenila i zajímavá výměna názorů, k níž se Kellovský s naším redaktorem vrátili i v pozápasovém rozhovoru.

1. kolo dvouhry
David Damian Brna (SVK, WC) - Patrik Fabián (SVK, 4) 6:7 (4), 3:6
Tommaso Lago (ITA) - Peter Vajda (SVK) 6:4, 3:6, 4:6
Isa Mammetgulyjev (TKM) - Danylo Kaleničenko (UKR, 7) 4:6, 0:6
Patrik Néma (SVK, WC) - JAKUB FILIPSKÝ (Q) 4:6, 6:7 (4)
Arťom Dubrivnyj (RUS, WC) - Milan Habrman (SVK, Q) 6:0, 6:1
Andriej Kapas (POL, 3) - Martin Beran (CAN) 7:6, 7:5
DOMINIK KELLOVSKÝ (5) - Marek Semjan (SVK)  7:5, 6:3
Martin Blaško (SVK) - DAVID POLJAK  7:6 (4), 6:2
Cristobal Saavedra-Corvalan (CHI, 1) - MAREK GENGEL 6:4, 4:6, 1:6
Samuel Bensoussan (FRA) - FRANTIŠEK POLÁNKA (Q) 6:2, 7:5

1. kolo čtyřhry
Levente (HUN), Lago (ITA) - Kaleničenko, Kekerčeni (UKR, 2)

26.7. Futures v Trnavě: Süč s Nejedlým prošli do druhého kola, dařilo se i deblistům