Proti Nadalovi mám zbraň, věří si Veselý. Vítězství by bylo pro tátu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Zní to jako sci-fi hlavně potom, čím si Jiří Veselý v posledních týdnech prošel. Ale z tenisového očistce se vyhrabal k neskutečnému. Dalším skvělým výkonem srazil Fabia Fogniniho a teď se těší na jeden ze svých největších zápasů v životě – osmifinále Wimbledonu s Rafaelem Nadalem. „Když budu dobře podávat, není důvod se ničeho bát,“ říká český tenista.

Už před sobotním mačem proti favorizovanému Fogninimu tušil, že když postoupí, půjde hrát s Nadalem. Jenže to bylo ještě hrozně daleko. Fognini, 16. hráč světa, mu na Wimbledonu loni vůbec nedal šanci a vyřadil ho ve druhém kole.

Letos je to ale v Londýně úplně jiný Jiří Veselý. V zápase byl agresivní, šel si za vítězstvím, nasázel 17 es a udělal si 55 výletů na síť. A hlavně ho zdobila silná psychika, která ho nedávno tolik shazovala.

Nepanikařil. Ani když podklouzl při setbolu nebo když se ho nervozní Fognini snažil rozhodit průpovídkami s rozhodčím a diváky. „Dneska fungovalo všechno – moje hlava, servis, všechno na jedničku,“ říkal šťastný Veselý po vítězství 7:6(4), 3:6, 6:3 a 6:2.

„Teďka těžko hledám slova, je to bombastický výsledek. Jsem za to strašně rád.“

Byl výborný servis základem úspěchu?
Musel jsem podáním získat co nejvíc bodů. Nebo aspoň takovou převahu, abych výměny diktoval. Bylo důležité získat první set, abych nenechal soupeře získat sebevědomí. Ve druhém setu zahrál Fabio výborně. V dalších dvou setech se mi ale podařilo vyhrát neuvěřitelné míče, brejknout ho a zápas se otočil na jednu stranu.

Bylo těžké ho dorazit, kdy se vás snažil rozhodit různými výstřelky?
S ním je to vždycky komedie, nesmím se nechat rozhodit. On si povídá sám, s diváky, s rozhodčím, zdržuje a dělá všechno, aby vás dostal do nepohody. Je to přitom kvalitní a šikovný hráč a tohle dělá se záměrem. Pořád hraje na sto procent a snaží se. Věděl jsem, že i když to bylo 4:0 v posledním setu, tak musím hrát.

Jak vám zatrnulo, když jste ve třetím setu spadl při setbolu?
Říkal jsem si, že větší smůlu mít ani nemůžu. Ale pak jsem zahrál eso ven z kurtu a už jsem to nepustil. Fungovala mi hlava, servis, všechno na jedničku.

Bude to samé platit i na Rafaela Nadala, se kterým se utkáte v osmifinále?
Bez servisu to nepůjde. Rafa, je odzadu velmi nepříjemný, letos tady hraje v neuvěřitelné formě a moc šanci soupeřům nedal. Ale zároveň neměl moc takových hráčů, kteří by dobře podávali. Do zápasu jdu na jednu stranu s tím, že si ho jdu užít. A tak nějak počítám s tím, že možná budeme hrát i na centru. (smích)

Věříte, že můžete se světovou jedničkou hrát vyrovnaně?
Rozhodně. Kdybych si šel zápas jenom užít, tak se pak můžu probrat až v šatně. Určitě musím jít na kurt pro vítězství. Udělám maximum. Je jedno, jestli za sítí stojí Nadal nebo někdo jiný. Osmifinále grandslamu člověk nehraje každou chvíli, je potřeba využít šance a pokusit se jít dál.

Může pro vás být inspirací třeba i Lukáš Rosol, který na Wimbledonu porazil Nadala v roce 2012?
Lukáš má trošku jinou hru než já. Ale on, stejně jako další, co tady Nadala porazili, výměny vždycky hodně zkracovali a nenechali ho tvořit. Tohle bude cesta, jak s ním hrát. Nemám co ztratit, můžu do zápasu jít v podstatě úplně naplno. Když se to podaří, tak to bude bomba, když ne, tak se nic neděje.

Světovou jedničku už jste jednou porazil (Djokoviče v roce 2016), pomůže to?
Myslím, že i díky tomu budu uvolněnější. Když nastupujete do zápasu s nejlepším hráčem na světě, je to úplně jiný tlak a jiný pocit. Každá výhra nad nimi je povzbuzující.

Navíc váš jediný vzájemný zápas s Nadalem byl v roce 2015 na jeho oblíbené antuce taky dost vyrovnaný (4:6, 6:7)...
Ten rok neměl úplně nejlepší fazonu. Ale stejně... Dobře jsem podával, zkracoval výměny. A na trávě by to teoreticky mohlo být ještě hratelnější.

Vítězstvím byste asi hodně potěšil tatínka, který se vám od mala věnoval, a teď je tady s vámi, souhlasíte?
Tohle je pro něj splněný sen. Začal se mnou hrát tenis a dodnes jím žije. S Rafou na velkém kurtu – to by pro něj byla trofej do sbírky.