A teď na Nadala! Veselý zaskočil favorita a vyrovnal wimbledonské maximum

- Jan Vojkůvka

Jiří Veselý v Londýně řádí! Český tenista se po dvou letech opět podívá do osmifinále Wimbledonu a vyzve světovou jedničku Rafaela Nadala. Možnost zahrát si s jedním z nejlepších tenistů planety vybojoval ve třetím kole nad neoblíbeným Italem Fabiem Fogninim, jehož porazil poprvé v kariéře.

Výhra nad Fogninim přinesla Veselému nejen vyrovnání wimbledonského maxima, ale také toho grandslamového. Poprvé a naposledy se tak daleko dostal český tenista v roce 2016 právě na londýnské trávě. A co víc, úspěchu dosáhl nad mužem, jenž ho v minulém ročníku slavného turnaje vyřadil ve 2. kole. Tentokrát ale byl lepší Veselý, který vyhrál 7:6(4), 3:6, 6:3, 6:2.

Čtyřiadvacetiletý Čech celý zápas precizně odservíroval a o podání přišel pouze jednou ve druhém setu. Právě tato ztráta servisu ho nakonec i stála druhé dějství. Třetí set, který už zase patřil Veselému, byl pro českého hráče nesmírně náročný. Čelil hned sedmi brejkbolům, ale všechny dokázal odvrátit a sám v šestém gemu dosáhl na klíčový brejk.

Ač byl Fognini favoritem, na taktiku Veselého nenašel recept a to se nejvíce projevilo ve čtvrté sadě, v níž se dvěma brejky dostala česká dvojka do vedení 4:0. Poté zvládl navíc kritickou situaci v páté hře, v níž čelil třem brejkbolům a žádné komplikace nepřipustil. Duel doservíroval a mohl začít slavit další cenný skalp.

Veselý si o postup do premiérového čtvrtfinále zahraje s Rafaelem Nadalem. Pro oba to bude teprve druhé vzájemné střetnutí v kariéře. K zatím jedinému klání došlo v roce 2015 na antuce v Hamburku, kde Nadal vyhrál ve dvou setech v osmifinále 6:4, 7:6(2).

A i v osmifinále Wimbledonu bude Nadal jasným favoritem. Nicméně nová taktika, na které Veselý v posledních týdnech pracuje, zatím nese až nečekaně sladké plody a český tenista bude moci jen překvapit. Podobně jako proti Fogninimu.