Místo tréninku lovil Pokemony! Pak Kyrgios prohrál se sedmnáctiletým mladíkem

- Jan Vojkůvka

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Přeneseně řečeno do dnešních dnů - tak dlouho se loví Pokémoni, až se i na tenis zapomene... Něco podobného se stalo australskému hvězdnému tenistovi a kontroverznímu mladíkovi Nicku Kyrgiosovi.

Od Kyrgiose to byl zpackaný zápas. V prvním kole na turnaji v Torontu se utkal s kanadskou budoucí hvězdičkou a na divokou kartou hrajícím Denisem Shapovalovem, sedmnáctiletým klučíkem, kterému náleží až 370. místo na světě. Kyrgios, o čtyři roky starší, je světovou devatenáctkou a vystoupení v Torontu si rozhodně za rámeček nedá.

Proč? Kdo ví, co je na tom pravdy, ale sám Australan přes sociální sítě před dvěma dny napsal, že hra Pokemon Go je dobrá a upřímně ji hraje více než tenis. Žert? Nadsázka? Nebo realita?

U australského bouřliváka je těžké odhadnout, co míní nebo nemíní vážně, na druhou stranu Kanaďan Shapovalov ho dokonale překvapil a je otázkou, zda v tu chvíli Kyrgios v myšlenkách spíše nenaháněl Pikachua nebo Charmandera. A nakolik se před zápasem věnoval své profesi a kolik energie investoval do mobilu.

Shapovalov má ve svých sedmnácti letech našlápnuto na parádní kariéru, v sezoně vyhrál 40 zápas a jen 11 prohrál. Ovládl tři futury, na challengeru v Drummondville pronikl do semifinále, ale přesto... Porazit Kyrgiose? To je ohromný šok. A Shapovalov do dokázal, vyhrál 7:6, 3:6, 6:3. Ve třetím setu povolil Kyrgiosovi jediný brejkbol, v devátém gemu, který odvrátil a následně využil svůj první mečbol. Přitom po prvním setu, v němž si oba hráči zarputile drželi podání, to vypadalo, že se Kyrgios dostával do tempa. Dvakrát sebral Kanaďanovi jeho podání v prostřední sadě, vypracovával si dostatek příležitostí, ač sám musel také hrozby odvracet.

Jenže světová devatenáctka nakonec připustila jedno z největších překvapení celé sezony. Domácí sedmnáctiletý tenista porazil člena TOP 20.

„Prostě jsem nehrál dobře,“ cituje Kyrgiose web sports.yahoo.com. „Nebudu vám říkat, co jsem při přípravě na zápas udělal nebo neudělal, prostě jsem hrál špatně, ale on hrál skvěle a zasloužil si to,“ mlžil po duelu Kyrgios.

Zda šel Nick po pozápasové sprše opět lovit Pokemony, nebo mu porážka chuť do hraní pokazila, se neví.